Наддаване на тегло в менопауза
Време за четене: ... минути

Жените в менопауза могат да забележат, че поддържането на обичайно тегло става по-трудно, за разлика от неговото наддаване. Обикновено покачването на килограмите започва още през периода на перименопаузата, като продължава средно с около килограм за всяка година през климакса. Наддаването на тегло в менопауза е често срещано, но може да се сведе до минимум с редовни здравословни практики. Преди това обаче всяка жена би следвало да знае на какво се дължи това явление и какви рискове за здравето крие, ако не се коригира навреме.

Кои са причините за наддаване на тегло в периода на менопауза?

С напредване на възрастта намалява мускулната маса и започват да се трупат излишни мазнини. Загубата на мускулна маса забавя метаболизма в тялото, което от своя страна затруднява поддържането на здравословно тегло. По време на менопаузата, заради намаляващите нива на женският полов хормон – естроген, мазнините в тялото на жената не се разпределят пропорционално. Най-много се натрупват в коремната област, около талията, бедрата и седалището. Генетичната предразположеност също има важна роля в наддаването на тегло през менопаузата. Други фактори оказващи влияние могат да бъдат намалената физическа активност, нездравословна диета и липсата на сън.

До какви рискове може да доведе бързото наддаване на тегло при жените в менопауза?

Прекомерното и бързо наддаване на килограми крие сериозен риск за здравословното състояние на жената. Това е така, тъй като по време на менопауза, а и с напредване на възрастта, при дамите се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Натрупаните в коремната област мазнини могат значително да увеличат риска от здравословни проблеми като:

Banner shop
  • Затруднено дишане
  • Диабет
  • Злокачествени заболявания

Препоръки за преминаване към здравословно тегло в периода на менопауза

Няма магическа формула за предотвратяване наддаването на тегло в менопауза. Въпреки това придържането към редовна физическа активност и здравословна диета биха помогнали за постигане на оптимално за здравето тегло.

Физическата активност, която включва аеробни и силови тренировки е добър начин за премахване на излишните килограми. Докато трупате мускули, тялото изгаря голямо количество калории, което води до загуба на тегло. За по-възрастните хора се препоръчва умерена аеробна активна дейност – бързо ходене за около 150-200 минути, или интензивна – джогинг за 75 минути на седмица.

Освен редовните упражнения, ако намалите калориите с около 200 на ден, резултатите ще бъдат на лице. Все пак отслабването трябва да става здравословно, затова не изключвайте хранения, а просто се старайте да консумирате повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, риба и нискомаслени млечни продукти.

На помощ в борбата с наддаването на тегло в менопауза идват природни продукти с доказано добър ефект!

За справяне с наддаването на тегло, дамите в менопауза трябва първо да овладеят причините, които провокират трупането на излишни килограми. Затова и специалистите препоръчват жените през този период да се доверят на природните продукти от серия Феминорм:

Те доставят нужните фитоестрогени на женския организъм в оптимални количества. Тези вещества са растителен аналог на женския хормон естроген. Попадайки в организма, те се свързват с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Така те възвръщат хормоналния баланс в тялото без да потискат собствения синтез на хормона. Успешно повлияват менопаузалните смущения по напълно естествен и безопасен начин. Високият профил на безопасност на продуктите ги прави напълно подходящи за продължителна употреба.

Можете да ги откриете в аптечната мрежа или да ги поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: