безсънието по време на менопауза
Време за четене: ... минути

Безсънието при жените по време на менопауза е симптом, който със сигурност влияе отрицателно за преминаване през този и без това тежък период. Менопаузата е време на голяма хормонална, физическа и психологическа промяна за жените. Средно около 12% от тях се оплакват от умерена до тежка форма (инсомния) на безсъние. Проблемите със съня започват още по време на перименопаузата, продължават по време на менопаузата и остават и след менопаузата.

Много фактори влияят на безсънието по време на менопауза. Ето кои са и някои от тях.

Фактори, които влияят на безсънието по време на менопауза

Менопаузата настъпва, когато е изминала една година от последната менструация. Яйчниците на жената значително намаляват производството на едни от най-важните хормони естроген – женския полов хормон и прогестерон – регулира менструалния цикъл. Всичко това се случва по време на перименопаузата, период от 7 до 10 години преди същинската менопауза. Тези хормонални промени са един от основните фактори, които влияят негативно на съня по време на периода.

Banner shop

Горещите вълни са друга причина за безсъние по време на менопауза. Тези които се появяват през нощта са известни също като нощно изпотяване. Повишената телесна температура и адреналин в тялото, затрудняват повторното заспиване. Според проучване, близо 44% от жените отговарят на клиничните критерии за хронично безсъние по време на менопауза.
Усещането за тревожност и депресията могат да са още един фактор за трудно заспиване и липса на сън по време на менопауза.

Как да се справим с безсънието по време на менопауза?

При изявени тежки симптоми на менопауза, включващи и безсъние се свържете с лекар специалист, който да ви препоръча подходящи възможности за лечение. Но все пак някои от следните стъпки, биха ви помогнали да подобрите качеството на съня.

Осигурете уютна среда в спалнята

Поддържайте по-ниска температура в стаята, изключете всички светлини, дигитални устройства и телевизора. Уверете се, че в стаята е тихо и спокойно.

Дръжте чаша със студена вода близо до вас, за да може да се охладите през нощта, когато усетите гореща вълна. Заменете изкуствените материи на спалното бельо и дрехите, с които спите с памучни.

Намалете стреса

Тревожните мисли могат да ви държат будни цяла нощ, което допълнително ще усложни заспиването. Разработете рутина преди лягане, която да ви помогне с охлаждането и да намали стреса. Вземете вана, слушайте музика или четете. Опитайте някои техники за релаксация, медитация и дълбоко дишане.

Ограничете лошите навици

Алкохолът преди заспиване не се препоръчва за жени в менопауза, тъй като повишава секрецията на кортизол – хормон на стреса и така затруднява заспиването. Освен това алкохола пречи за навлизане в по-дълбоките фази на съня, когато тялото почива най-добре.

Никотинът в тютюневите изделия е стимулант, който от своя страна пречи на мозъка да се настрои за сън.

Специално създаден природен продукт за справяне с безсънието по време на менопауза

Специалистите препоръчват Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night като първо средство за борба срещу безсъние, тревожност и депресия по време на периода на менопауза. Той намалява времето на заспиване и увеличава продължителността и качеството на съня. Ефектът му се дължи на комбинацията от два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и мелатонин (психичен хармонизатор на съня). Фитоестрогените възстановяват по естествен начин хормоналния дисбаланс в женския организъм. По този начин се регулират менопаузалните смущения като безсъние. Мелатонинът регулира биологичния часовник, подобрява настроението и премахва тревожността.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 мин. преди лягане.

Потърсете го в аптеките и следете за актуални промоции в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg

borola
Сподели: