коремните мазнини менопауза
Време за четене: ... минути

Коремните мазнини и натрупването им през периода на менопауза могат да повлияят негативно на здравословното и емоционално състояние на жената. С навлизане в климактериума разпределението на теглото се променя, като качените килограми се трупат основно около корема. Това се дължи на спад в нивата на женския полов хормон естроген. Заради него метаболизма се забавя, което прави отслабването трудна задача. Коремните мазнини на жената не вредят само на самочувствието й. Според проучване, публикувано в сп. Menopause, натрупването на излишни килограми около корема и талията по време на менопауза, излага дамите на по-голям риск от сърдечно съдови заболявания.

Хранене с повече разтворими фибри е равно на по-малко коремни мазнини през менопаузата

Разтворимите фибри забавят изпразването на стомаха, което означава, че ще сте сити за по-дълго време. Едно проучване установява, че за всеки 10 грама увеличение на разтворимите фибри дневно, коремните мазнини по време на менопауза намаляват с 3,7%. Такъв тип фибри се срещат най-често в кръстоцветни зеленчуци, боб, авокадо, овес, ядки и семена. Десет грама разтворими фибри се равняват на половин авокадо, намазано върху пълнозърнест тост за закуска.

Намаляване на коремните мазнини по време на менопауза с Тай чи

Изследване проведено в Хонконг, доказва че китайската дисциплина с нисък интензитет, която е свързана с дишането, може да помогне за намаляване на талията при по-възрастни хора. Проучването установява, че хора на 50 годишна възраст с непропорционално натрупано тегло в средната част на тялото, практикували Тай чи в продължение на 12 седмици са показали следните резултати:

Banner shop
  • Те са стопили коремните мазнини и са прибрали корема си толкова успешно, колкото хора, участвали в аеробни упражнения за сила, за същото време.

Изследователите казват, че Тай чи има ползи за здравето подобно на тези от конвенционалните упражнения. Това го прави много добра алтернатива за топене на коремните мазнини за жените през периода на менопауза.

Набавяне на достатъчно качествен сън в периода на менопауза ще помогне в борбата с коремните мазнини

Безсънието е често срещан проблем през периода на менопауза. Малко проучване публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология установява, че липсата на достатъчно сън може да доведе до увеличаване на коремните мазнини. Освен това допълнителното изтощаване на организма ще попречи на желанието за каквато и да било физическа активност през периода. Недостатъчното количество сън влияе върху хормоните на глада грелин и лептин, което прави отслабването в областта на корема почти невъзможно. Затова и се постарайте да имате поне 7 часа сън, като за тази цел може да направите и подходяща атмосфера. Поддържайте хладна температура в стаята заради горещите вълни и загасете екраните поне за час преди лягане.

Природен подход за борба с коремните мазнини и останалите смущения през периода на менопауза

В допълнение към дадените препоръки за топене на коремните мазнини по време на менопауза е удачно да се приема природен продукт, богат на фитоестрогени. Това са растителни аналози на естрогена, които структурно и функционално наподобяват женския полов хормон. Те успяват да възвърнат хормоналния баланс в женското тяло, без да потискат собственото производство на естроген. В зависимост от смущенията през периода на менопауза, които най-много ви притесняват може да се доверите на някои от 4-те продукта от фамилия Феминорм. Всеки един от тях съдържа оптимални количества фитоестрогени:

Всички продукти са с висок профил на безопасност и могат да се приемат за продължителен период от време.
Можете да ги откриете в аптечната мрежа или да ги поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: