храни при остеопороза
Време за четене: ... минути

Най-полезните храни при остеопороза са тези, които съдържат калций и витамин D. За да се радвате на добро костно здраве, в следващите редове споделяме и кои продукти е по-добре да не присъстват в ежедневното меню на менопауалните дами – основните потърпевши от костното заболяване.

Сол – сред най-вредните храни при остеопороза

Изследвания показват, че при жени след менопауза, които се придържат към хранителен режим с високо съдържание на сол, загубата на костни минерали е по-голяма в сравнение с дамите, които хапват безсолно. Причината е, че обикновената готварска сол води до загуба на калций и постепенно отслабва костите. Освен това приемът на солени храни, води до пренасищане на организма с натрий. Най-лесният начин е да ограничите консумацията на преработени храни, колбаси и бързи закуски. Тези рестрикции вероятно ще се отразят добре и за облекчаване на менопаузалните смущения като горещи вълни, нежелано напълняване и трудности при концентрация.

Вредата от солта върху костното здраве може да се компенсира с достатъчен прием на калций и витамин D. Може да си ги набавите от млечните продукти, някои ядки, яйчни жълтъци, риба, морски дарове и черен дроб.

Banner shop

Кофеин – заплаха номер 2 за костното здраве на жените в менопауза

Кофеинът извлича калция от костите, като по този начин те отслабват и рискът от фрактури нараства. Има данни, че всеки 100 милиграма погълнат кофеин води до загуба на 6 милиграма калций. Кофеиновите напитки, които е добре да избягвате са кафето, някои газирани напитки, черен и зелен чай. За да намалите риска от развитие на остеопороза, може да замените споменатите напитки с безкофеиновите им алтернативи.

Соя – нож с две остриета за жените в менопауза

Соевите продукти са богати на протеин и са хранителен източник на фитоестрогени, които спомагат за по-лек преход към менопауза и овладяват оплакванията, произтичащи от хормоналния дисбаланс. Но соята съдържа оксалати, които възпрепятстват усвояването на калция от организма. Все пак умерената консумация на соеви продукти е позволена при прием на достатъчно храни, богати на споменатия минерал, който поддържа костното здраве.

След като споделихме кои храни при остеопороза не се препоръчват, вижте природен продукт за добро костно здраве при менопауза

За натурална профилактика на остеопороза в периода на менопауза специалистите по женско здраве у нас препоръчват прием на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този продукт съдържа два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) в комбинация с витамин D в активната си форма (холекалциферол). Фитоестрогените имат положителен ефект за здравето на костната тъкан и подпомагат усвояването на калций в организма. Витамин D се отразява благоприятно за мускулния тонус и допълнително усилва абсорбцията на калция. Съставките са съчетани така, че взаимно се потенцират и подобряват своето действие. Продуктът е успешно средство за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения. Редовният прием води до възстановяване на хормоналния баланс и овладяване на редица менопаузални смущения. Има отлична поносимост при дълговременна употреба.

borola
Сподели: