болки в мускулите менопауза
Време за четене: ... минути

Болки в мускулите в периода на менопауза е проблем, който не бива да се пренебрегва. Първо, заради дискомфорта. Второ, поради опасността от увреждане на костите в резултат на остеопороза. Вижте мерките, които могат да се вземат, за да се възстанови качеството на живот.

Решения срещу болки в мускулите при менопауза

Специален набор от упражнения

Добър начин да се намалят мускулните болки през менопаузата е:

  • описването на кръгове с ръце
  • правенето на полуклекове
  • разтягането на мускулите в поясната област
  • отпускането на горната част на тялото

Изпълнена правилно, тренировката подпомага работата на мускулите, намалява мускулните спазми и сковаността и подобрява кръвообращението в проблемните зони.

Banner shop

Куркума

Куркумата е сред най-добрите естествени средства срещу мускулна болка. Мощният ѝ противовъзпалителен ефект се дължи на куркумина. Дамите могат да се насладят на ползите на това вещество, като добавят 1 ч.л. куркума на прах в чаша топло мляко с мед. Получената напитка се приема няколко дни подред.

Ябълков оцет

Оцетът от ябълки е много подходящ за успокояване на болките в мускулите. В основата на положителния му ефект стои способността да извежда токсините от ставите и съединителната тъкан. Приготвя се мазило от 1 с.л. оцет и 1 с.л. зехтин, което се нанася с масажни движения върху болезнените места. Облекчението се усеща веднага.

Чесън

Благодарение на високото съдържание на селен и сяра чесънът е много полезен за менопаузалните жени, които страдат от болки в ставите и мускулите. Сярата облекчава възпалението, а селенът има антиревматични свойства.

Витамин D – особено ценен при болки в мускулите в периода на менопауза

Освен за костите мастноразтворимият витамин е необходим и за мускулите. Причините са две – укрепва мускулатурата и предотвратява загубата на мускулна маса.

Основен източник на витамин D е слънцето. Именно поради това при всяка удобна възможност трябва да се правят слънчеви бани.

Макар и в по-малка степен витамин D може да бъде доставен на организма и с храната. Едни от най-богатите хранителни източници на това вещество са рибеното масло, мазната риба (сьомга, скумрия, сардини), черният дроб и яйченият жълтък.

Научно доказано средство с витамин D срещу болки в мускулите при жени в менопауза

Водещи специалисти по женско здраве у нас препоръчват на менопаузалните жени да преборят мускулните болки с помощта на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Това е изцяло природен продукт, който съдържа витамин D в активната му форма (холекалциферол) и два мощни фитоестрогена. Съставките на Феминорм Остео са комбинирани така че да повлияват еднакво добре менопаузалните симптоми, костната и мускулната тъкан в женското тяло. Феминорм Остео успешно се прилага за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения. Приема се по 1 растителна капсула дневно. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Не води до странични ефекти като нежелано покачване на теглото.

borola
Сподели: