защита от остеопороза
Време за четене: ... минути

През периода на менопауза, дамите е добре да приложат някои практики за защита от остеопороза. Хормоналните промени по време на тази фаза от живота на жените, особено намаляване нивата на естроген, могат да доведат до бърза загуба на костна плътност, което прави костите по-крехки и податливи на фрактури. В тази статия разкриваме някои ефективни начини за защита на опорно-двигателната система в частност костите и как да запазите силата си през този и без това не лек момент от живота ви.

Защита от остеопороза – защо е важна по време на менопаузата?

По време на менопаузата тялото претърпява няколко промени и рискът от остеопороза се увеличава значително. Защитата от остеопороза е от съществено значение, защото, когато нивата на естроген спадат, костната резорбция (процесът, при който костта се разгражда и нейните минерали се освобождават в кръвта) изпреварва образуването на кост. Този дисбаланс води до намаляване на костната плътност, увеличавайки риска от фрактури, особено в бедрата, гръбначния стълб и китките. Жените могат да загубят до 20% от костната си плътност през първите пет до седем години след менопаузата, което подчертава значението на предприемането на проактивни стъпки за запазване здравето на костите.

Ролята на диетата за защита от остеопороза

Една от най-ефективните стратегии за защита от остеопороза по време на менопаузата е поддържането на диета, богата на основни хранителни вещества. Калцият и витамин D са крайъгълните камъни за здравето на костите. Калцият е основния градивен елемент на костите, докато витамин D помага на тялото да го абсорбира по-ефективно.

  • Калций – жените над 50 години трябва да се стремят да приемат към 1200 мг калций дневно. Добрите източници включват млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко, както и зеленолистни зеленчуци, бадеми и обогатени храни.
  • Витамин D – той е от решаващо значение за усвояването на калция и здравето на костите. Излагането на слънце помага на тялото да произвежда витамин D, но той може да бъде получен и от храни като мазна риба, високо маслено мляко и яйца или чрез качествени хранителни добавки, ако е необходимо.

В допълнение към калций и витамин D, включването на храни, богати на магнезий, калий и витамин К, може допълнително да подобри здравината на костите и да допринесе за защита от остеопороза.

Спорт за защита от остеопороза

Дамите в периода на менопауза е добре да спортуват не само за поддържане на добра фигура. Физическата активност е известна със своите ползи при менопаузални смущения, както и при остеопороза. Важно е обаче да се съобразите с вида упражнения, тъй като не всички са подходящи при загуба на костна маса. При редовното им практикуване в организма се извършват процеси на образуване на нови костни клетки, а оттам се подобрява и костната плътност. Добре е да се стараете да изпълнявате 30-40 минутна програма с активности поне 3-4 пъти седмично. Най-подходящите упражнения при остеопороза са такива срещу гравитацията, както и съпротивителните. Ето и няколко примера:

  • Танци
  • Аеробика
  • Бягане / лек джогинг
  • Изкачване на стълби
  • Вдигане на тежести
  • Упражнения с ластици
  • Упражнения с тежестта на тялото
  • Повдигане на пети

Допълнителна помощ от природата за защита от остеопороза при менопауза и постменопауза

Специалистите по женско здраве съветват дамите, попадащи в риск от остеопороза, задължително да включат в ежедневната си грижа и природен продукт за подкрепа на костното здраве. В случая най-добър избор е Феминорм Остео / Feminorm® Osteo. В състава му влиза пълна комбинация от фитоестрогени – екстракти на Червена детелина и Сребърна свещичка, както и активна форма на витамин D (като холекалциферол). Фитоестрогените са природни аналози на женските полови хормони, които стимулират активността им и допринасят за компенсиране на хормоналния дисбаланс. По този начин спомагат за елиминиране на голяма част от менопаузалните оплаквания, повлияват костната тъкан и повишават усвояването на калция. Витамин D в продукта се намира в достатъчни дневни количества. Той стимулира костообразуването, подобрява тонуса и функцията на мускулите. Продуктът е с висок профил на безопасност, което го прави подходящ за продължителна употреба.

Потърсете го в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да разгледате за актуални промоции.

borola
Сподели: