диета при менопауза
Време за четене: ... минути

Правилната диета при менопауза е от съществено значение за неутрализиране на част от менопаузалните смущения при жените. Освен топлите вълни, нервното напрежение и мозъчната мъгла, наддаването на излишни килограми е част от неприятните изражения на климактериума. Това носи както физически така и емоционални промени в живота на нежният пол. Затова и в следващите редове сме подготвили какво е добре да бъде включено в диетата на всяка жена през периода.

Богата на протеини диета при менопауза

Спадът в нивата на естроген е причина за загубата на мускулна маса и костна плътност при дамите. За да се избегне това и да се възстановят клетките е необходимо към диетата да се добавят храни, богати на протеини. В тях се съдържат аминокиселини и редовният им прием регулира нивата на кръвната захар и апетита, тъй като засищат глада за по-дълго време. Такива храни са месо, яйца, ядки, млечни продукти. Добре е в диетата при менопауза да бъдат включени около 25-30 гр протеин на хранене.

Витамин D и калций – важни за правилната диета при менопауза

Тъй като през периода на менопауза се увеличава риска от остеопороза е необходимо чрез диетата да се приемат калций и витамин D. Дневното меню трябва да съдържа около 700 мг калций за поддържане на добра костна плътност. Млечни храни, къдраво зеле и бамя са храни, които трябва да се консумират често през този период. За да се усвои обаче правилно този елемент от организма е необходим витамин D. Той повишава костната здравина, силата и тонуса на мускулите.
Препоръчителният му дневен прием е 400 IU на ден. Добре е да се включат храни като гъби, риба – сьомга, скумрия, яйца, зърнени култури и др. за максимално ефективна диета при менопауза и набавяне на оптимални количества от витамина.

Banner shop

За здравословна диета при менопауза, храните богати на фибри играят съществена роля

Според специалистите по женско здраве, включването на фибри в диетата при менопауза спомага за регулиране на теглото. Освен това редовният им прием понижава лошия холестерол и предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на 30 гр фибри на ден предотвратява риска от появата на диабет тип 2 и метаболитен синдром. За оптимален прием дамите могат да включат към менюто си кафяв ориз, овесени брашно, боб, ягоди, малини и марули.

Прибавяне на омега-3 мастни киселини за балансирана диета при менопауза

Приемът на храни, в които се съдържат омега-3 мастни киселини е от съществено значение за поддържане на добро сърдечно-съдово здраве през периода на менопауза и триглицеридите в кръвта. Освен това те здравословно могат да спомогнат за намаляване на телесното тегло и кръвното налягане. Тъй като те не се синтезират естествено в организма могат да се набавят чрез:

  • Сьомга
  • Пъстърва
  • Орехи
  • Яйчен жълтък
  • Мляко
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Ленено семе, ленено масло
  • Семена от сусам
  • Тофу

Допълнение към диетата при менопауза с природни средства

Освен да се храни правилно, за всяка жена е необходимо и да се намали цялостно дискомфорта по време на менопауза. Затова и набавянето на фитоестрогени е най-добрият начин за тази цел. Това са вещества от растителен произход, които структурно и функционално наподобяват женските полови хормони. Попадайки в организма те компенсират ниските нива на естроген и нормализират менопаузалните смущения.

Оптимално количество високопречистени фитоестрогени, извлечени от Червена детелина и Сребърна свещичка се съдържат в продуктите от фамилия Феминорм:

Към кое от натуралните средства да се насочите зависи от водещия симптом и индивидуалните ви потребности. Всички те са с висок профил на безопасност, подходящи за употреба за дълъг период от време.

Може да ги откриете в аптеките в страната или да поръчате още сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: