омега-3 менопауза
Време за четене: ... минути

В периода на менопауза незаменимите омега-3 мастни киселини са от изключителна важност. Това се дължи не само на факта, че намаляват сърдечно-съдовия риск. А и на факта, че подпомагат контрола на вазомоторните и психически менопаузални симптоми. Това подчертава д-р Кармен Пингарон, завеждаща отделението по Гинекология и онкогинекология в болница „Киронсалуд Сан Хосе“ в Мадрид.

Д-р Пингарон взема участие в конференцията Gynecology Update с доклад за ползите от приема на омега-3 мастните киселини за овладяване на менопаузални симптоми. В него тя припомня, че:

  • омега-3 са полинаситени мастни киселини, които остават течни при стайна температура
  • омега-3 се наричат есенциални мастни киселини, защото организмът не може да ги произвежда и трябва да се набавят отвън

Богати източници на омега-3 са семената, мазната риба, черупчестите мекотели, ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+.

  • ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA) – най-важните омега-3 киселини – понижават нивата на триглицеридите в кръвта

Високите триглицериди (хипертриглицеридемия) са независим рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване.

Д-р Пингарон подчертава предимствата на омега-3 мастните киселини в овладяването на симптоми на менопауза

Тя изтъква, че омега-3 киселините са ефективни в борбата с вазомоторни симптоми като горещи вълни и изпотяване. Ефектът е особено осезаем нощем и по този начин се благоприятства сънят.

Д-р Пингарон не пропуска да отбележи, че омега-3 киселините понижават високите нива на циркулиращите триглицериди и намаляват артериалните плаки. Това е от водещо значение за:

  • предотвратяване на атеросклероза и произтичащите от нея усложнения като миокарден инфаркт (сърдечен удар) и мозъчно-съдов инцидент (инсулт)
  • осигуряване на сърдечно-съдова защита

Д-р Пингарон отбелязва също, че омега-3 киселините:

  • подобряват мозъчната функция, като помагат в контрола на психологическия дистрес и депресивните симптоми през менопаузата
  • играят важна роля в регулиране на възпалението и в защитата на ставите

В заключение д-р Пингарон обяснява, че полезното действие на омега-3 киселините през менопаузата може да бъде допълнено с прием на:

  • витамин В, С, Е, цинк, магнезий и желязо, които предпазват от оксидативния стрес
  • фитоестрогени за цялостно подпомагане на организма през климакса

Наши специалисти също са на мнение, че ефектът на омега-3 в периода на менопауза може да се усили с фитоестрогени

Оптимално количество естествени фитоестрогени от Червена детелина и Сребърна свещичка (растения, използвани от векове за облекчаване на менопаузалните симптоми) се съдържат в:

Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Не водят до нежелано наддаване на тегло. Могат да се използват за продължителен период от време без риск от привикване. Възможно е да се използват самостоятелно или като допълнение на хормонозаместителна терапия.

Вашият фармацевт ще ви насочи към най-подходящия продукт съобразно основните менопаузални симптоми и индивидуалните ви нужди.

borola
Сподели: