топли вълни и нощно изпотяване
Време за четене: ... минути

Наличието на умерени до тежки топли вълни и нощно изпотяване през менопаузата се асоциира с по-висок риск от проблеми с костите. Това става ясно от проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (рецензиран медицински журнал в областта на ендокринологията и метаболизма).

Научете повече подробности за предполагаемата връзка на топли вълни и нощно изпотяване с костните проблеми

Изследването е проведено сред 23 573 жени на възраст от 50 до 79 години. В началото всички те са попитани за симптомите, които проявяват през менопаузата. Специален акцент е поставен върху горещите вълни и изпотяването през нощта. След това в продължение на 8 години е проследявано здравословното състояние на участничките, като основният фокус е върху това дали получават фрактури. Тук е мястото да уточним, че като част от друго проучване е измерена костната минерална плътност на 4867 от жените.

Сравнителният анализ на резултатите показва, че:

Banner shop
  • жените, които в началото на проучването са съобщили за умерени до тежки горещи вълни и нощно изпотяване, в повечето случаи получават счупване на тазобедрена става

Такава зависимост не е наблюдавана при жените, които нямат подобни симптоми

След като групират данните по възраст и индекс на телесна маса (ИТМ) на съответните лица и вземат предвид демографските промени, учените установяват, че:

  • жените с умерени до тежки горещи вълни и нощно изпотяване имат по-ниска костна плътност на гръбначния стълб от останалите участнички

„Резултатите от проучването предполагат, че при жените с умерени до тежки менопаузални симптоми съществува по-висок риск от проблеми с костите“. Това казва авторката на изследването д-р Каролин Дж. Крандъл от Медицинското училище „Дейвид Гефън“ при Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Тя обаче е категорична, че са необходими повече изследвания по темата. По думите ѝ те ще позволят да се изясни връзката между вазомоторните симптоми на менопауза като горещи вълни и нощно изпотяване, и костното здраве.

Изцяло природен продукт срещу умерени до тежки топли вълни и нощно изпотяване и свързаните с тях последствия

Все повече наши специалисти препоръчват Феминорм Дуо/Feminorm® Duo при умерени до тежки горещи вълни и изпотяването през нощта. В момента това е най-мощният фитоестроген на българския пазар. Освен пълен набор от изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин) продуктът съдържа тритерпенови гликозиди и други фитоестрогени. Активните съставки са извлечени от листа на Червена детелина (Trifolium pratense) и корен на Сребърна свещичка (Cimicifuga).

Редовният и продължителен прием на продукта води до естествено възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Дозира се по 1 капсула два пъти дневно, след хранене. Може да се използва самостоятелно или като допълнение към хормоно-заместителна терапия (ХТЗ).

borola
Сподели: