митове за менопаузата
Време за четене: ... минути

Съществуват митове за менопаузата, които наистина могат да навредят на здравето на жената и на които не трябва да се вярва. Критическата възраст е период, съпътстван от редица физически и психологически промени, през който жените се нуждаят повече от всякога от подкрепата на близките, а и на обществото. Ето защо в следващите редове развенчаваме популярни митовете за менопаузата и споделяме истината зад тях.

Симптомите не траят дълго – един от най-разпространените митове за менопауза

Повечето жени си мислят, че техните симптоми на менопауза ще продължат само около година и след това всичко ще се върне към нормалното. Истината е, че ходът на менопаузалните смущения е непредвидим и вероятно ще продължи много повече от това. Всъщност проучванията сочат, че симптомите на критическата продължават средно 7,4 години. Това е изключително дълъг период, през който дамите ще трябва да се нагодят според състоянието и да намерят начин да живеят пълноценно с него.

Менопаузата настъпва след 50 годишна възраст

Още един от митовете за менопауза, на които не трябва да се вярва. Истината е, че периодът на преход към менопаузата обикновено е между 45 и 55 годишна възраст. За настъпване на климактериума говорим, когато жената няма менструация в продължение на 12 последователни месеца. Но адаптирането на тялото към преустановяването на яйчниковата функция започва няколко години по-рано. Този период се нарича пременопауза. Кога настъпва същинската менопауза зависи от много фактори като генетична предразположеност, физическа активност, някои вредни навици и др.

Banner shop

Само тежките менопаузални симптоми трябва да се лекуват

Понякога митовете за менопаузата могат в действителност да навредят на здравословното състояние на жената. Няма значение дали менопаузалните смущения са леки или тежки. Всички те трябва да се вземат под внимание. Винаги е добре да се обърнете към специалист или да правите профилактични прегледи след определена възраст. Това е така, защото някои промени в женския организъм като загуба на костна плътност или ранни симптоми на сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат открити по този начин. Освен това е добре да сте наясно, че чувство на дълбока тревожност или депресия, трудно заспиване, горещи вълни и болезнен полов акт също са менопаузални симптоми, които не бива да се пренебрегват. Добрата новина е, че не сте сами, а решение винаги има!

Интимният живот приключва с настъпване на менопаузата

Този е един от митовете за менопаузата, който е доста притеснителен, а не е реалност. Всъщност за някои дами липсата на цикъл и отпадането на контролът на раждаемостта е облекчение и стимул за по-активен полов живот. Вярно е, че спадът в нивата на женските полови хормони в пременопаузата и менопаузата могат да повлияят негативно на сексуалното желание, но това не важи за всички дами, а и със сигурност има какво да се направи. Все пак обаче, ако страдате от вагинална сухота и ниско либидо, то експертите по женско здраве препоръчват лубрикант или овлажнител по време на акта, както и повече любовна игра за по-голям шанс за достигане на максимално удоволствие.

Развенчахме някои митове за менопаузата, а ето и решението за плавно преминаване през нея

Най-добрият начин за овладяване симптомите на менопауза е чрез възстановяване на хормоналния баланс в женския организъм. Затова специалистите препоръчват прием на фитоестрогени за по-лек преход и облекчаване на смущенията, през различните фази на менопауза. Това са растителни аналози на женския полов хормон естроген, които се свързват селективно с естрогенните рецептори и по този начин овладяват хормоналния дисбаланс и породените от него менопаузални оплаквания. За набавянето на оптимални количества фитоестрогени може да се доверите на 4-те основни продукта от едноименната серия Феминорм:

Изборът на продукт се определя от водещите симптоми през менопаузата и от индивидуалните потребности на всяка дама.
Можете да ги намерите в аптеките или да разгледате за атрактивни промоции онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: