странни симптоми на менопауза
Време за четене: ... минути

Имате ли чувството, че изпитвате странни симптоми на менопауза? Горещи вълни – разбира се, те са обичайни, но знаете ли, че кървенето на венците също може да бъде симптом на менопауза. А, в статията ще ви разкрием за най-необичайните и странните симптоми на менопауза.

Ето ги и тях – странните симптоми на менопаузата

Проблемите със зрението могат да се появят внезапно – по време на менопаузата и за това да има много причини. От една страна, те често се срещат в комбинация със световъртеж, като причините за него са намаляващото производство на женски полови хормони. А, и колебанията в кръвното налягане, които се появяват често по време на менопаузата също могат да доведат до проблеми със зрението. Възможно е да усещате очите си по време на менопаузата по-сухи, това е защото производството на естроген намалява.

Следващ от странните симптоми на менопаузата е да усещате части от тялото си да изтръпват. Това е наистина много плашещо. Някой жени изпитват също и парене по кожата. Независимо дали е парене, изтръпване или мравучкане, хормоните могат да бъдат отговорни за това. Колебанията в производството на естроген карат нервната система да се обърква до известна степен и да предизвиква тези необичайни усещания.

Banner shop

Кървящи венци по време на менопауза? Да, възможно е. Никога не сте имали проблеми със зъбите, а сега венците ви кървят внезапно? Това също може да бъде свързано с менопаузата, а точните причини все още не са напълно известни. Факт е, че венците имат рецептори за прогестерон и естроген. И, поради промените по време на менопауза, които се случват в тялото ви, венците стават по-чувствителни и податливи на възпаление.

Още един от странните симптоми на менопауза е сърбежът. Много жени са го изпитали. Често, най-засегнати места са гръб и пищяли. Както колебанията в нивата на естроген по време на перименопаузата, така и спадът му по време на късната менопауза могат да се отразят по този начин на кожата. С изчезването на естрогена се наблюдава и изчезване на колагена, а резултатът от това е повече бръчки, по-суха и изтънена кожа, следователно – сърбеж.

Усещате промяна в миризмата на тялото ви? Да, това е един от най-странните симптоми при менопаузата, който ни е познат. Всъщност, това е нещото, което тревожи много жени – промяната в телесната миризма. Несигурността идва оттам, защото се изпитва страх, че това би се забелязало от околните. Има информация, че някой жени получават по-сладникава телесна миризма по време на менопауза, а други – с повишена миризма на пот, но защо се случва? От една страна, т.нар. апокринните жлези започват да произвеждат пот по време на менопаузата, отделяйки специфичния аромат. Между другото, тези жлези произвеждат особено голямо количество секрет, когато сме подложени на стрес. А, обикновено по време на менопаузата – той е в големи дози. Не забравяйте, че обонянието ви също се променя по време на менопаузата и така може да се окаже, че наистина само вие забелязвате тази промяна в миризмата на тялото ви.

И за финал, още един странен симптом при менопауза – парене на езика и устата. Колебанията в хормоналния баланс дразнят рецепторите на лигавиците и жлезите в устата. А, това може да доведе до парене в областта на устата. Езикът гори и сърби, а устните или небцето – също могат да бъдат засегнати.

Подобрете качеството си на живот по време на менопаузата

Специалисти препоръчват на дамите в менопауза прием на фитоестрогени за един по-лек преход и облекчаване на смущенията, през всяка от фазите на менопаузата. Фитоестрогените представляват растителни аналози на женския полов хормон – естроген, които се свързват селективно е естрогенните рецептори и така овладяват вашия хормонален дисбаланс, както и менопаузалните оплаквания. А, продуктите, които ще ви набавят оптимални количества фитоестрогени са:

Всеки от тях е изцяло натурален и оказва благоприятен ефект върху функцията на женската полова система.
Може да ги откриете в аптечната мрежа в страната, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: