жени в пременопауза
Време за четене: ... минути

По-високият прием на фибри намалява опасността от депресия при жени в пременопауза. Това сочи проучване на Северноамериканското общество за менопауза (NAMS). Резултатите са публикувани в издаваното от организацията сп. Menopause.

Има и други изследвания, които установяват, че фибрите благоприятстват психичното здраве. Това обаче е първото, което доказва положителния им ефект върху психиката на жени в пременопауза

Освен това проучването обхваща рекорден брой участнички в широк възрастов диапазон с естествена или предизвикана менопауза.

Целта на учените е да установят доколко приемът на фибри подпомага психиката и нервната система на жените във и близо до менопауза. Надеждата им е да предложат алтернатива на антидепресантите.

Banner shop

След като анализират данните от над 5800 жени и коригират променливите, които биха могли да повлияят на резултатите, изследователите откриват:

  • обратна връзка между приема на фибри и депресията при пременопаузални жени

Казано с други думи, повишаването на фибрите в диетата, понижава риска от депресивни състояния при жените на прага на менопаузата. Подобна зависимост не е наблюдавана при дамите в постменопауза. Учените обясняват това с факта, че при тези жени балансът в чревната флора е нарушен поради загубата на естроген. В резултат фибрите не могат да бъдат усвоени от тялото и да се абсорбират от кръвоносната система.

Благоприятното въздействие на фибрите върху психиката на пременопаузалните жени отчасти може да се обясни с връзката между червата и мозъка

Учените са категорични, че балансираната чревна микрофлора е от първостепенно значение за психическото състояние. По думите им все повече изследвания доказват, че съществува много специална връзка между червата и мозъка. Те образуват т.нар. чревно-мозъчна ос, по която се предават биохимични сигнали от стомашно-чревния тракт до централната нервна система и обратно. Ето защо изследователите приканват дамите да поддържат равновесието в чревния микробиом.

Освен фибрите за доброто психично здраве на жени в пременопауза помага и…

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на естествени фитоестрогени на пазара у нас. Благодарение на стандартизирания екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg, съответстващ на 20 mg изофлавони, продуктът:

  • овладява леките пременопаузални оплаквания
  • помага на жените да посрещнат с усмивка същинската менопауза

Механизмът на действие на продукта е следният:

Фитоестрогените в състава му, които структурно и функционално наподобяват женските полови хормони, се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на пременопаузалните смущения.

Продуктът е практически безопасен. Не потиска производството на собствени естрогени в организма. За постигане на оптимален ефект е желателен по-продължителен прием. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: