емоционални промени при менопауза
Време за четене: ... минути

Често жените трябва да се справят сами с настъпващите емоционални промени при менопауза, което понякога може да изглежда много самотно. Дамите преминават през редица предизвикателства през този период. Въпреки, че емоционалните симптоми често се разглеждат като субективни прояви, всъщност последствията от тях са напълно реални. Отново като основна причина можем да посочим намалените нива на естроген в женският организъм. А 60% от нежният пол се оплакват от различни емоционални промени в периода на климактериума. Дами, вие не сте сами в това! Затова и нашият екип се постара да направи кратък списък с полезни съвети за по-лесно преодоляване на настъпващите емоционални промени при менопауза. Опитайте някои от тях и усетете разликата.

Стъпки за по-лесно преминаване през връхлитащите емоционални промени при менопауза

По време на менопаузата по-ниските нива на естроген могат да доведат до раздразнителност, умора, безпокойство, проблеми със съня и други фактори, които повлияват на настроението. Хормоналните промени могат също да повлияят на нивата на серотонин и норепинефрин, което се оказва има връзка с депресията. Ако дамите не се погрижат за себе си, състояния като депресия може да се окажат сериозна пречка за водене на нормален начин на живот. Затова просто приемете, че всичко през което преминавате е абсолютно нормално и направете първата стъпка за по-добро здраве и по-щастлив живот. Ето как.

Осигуряване на качествен сън

Наясно сме, че това може би звучи по-скоро като оксиморон, тъй като сънят е последното нещо, което идва „лесно“ по време на климактериума. Въпреки това обаче, това е една от първите стъпки за справяне с настъпилите вече емоционални промени при менопауза. Според специалистите най-добрият начин е да идентифицирате задействащите фактори, водещи до безсъние и да се постараете да ги елиминирате. Например може да намалите количеството кофеин и алкохол, които приемате на ден, като ги сведете максимум до 1 чаша. Освен това може да опитате да практикувате така наречената „хигиена на съня“ и да нагласите оптимални условия за сън в спалнята.

Banner shop

Не спирайте да се движите

Това е практически съвет полезен в почти всички случай, както и при появилите се емоционални промени при менопауза. Ако се чувствате тъжни, нервни или депресирани, не стойте пред телевизора, станете и отидете на разходка. Поставете си цели или пък се разходете просто ей така. Огледайте се, може да ви хареса това, което се случва около вас и така да се повдигне настроението ви. Освен това редица направени проучвания доказват, че тренировките, в този случай аеробните упражнения доказано действат при депресивни състояния. Освен това, може да потърсите групови аеробни тренировки, подходящи за възрастта ви и така да намерите качествена компания, с която да имате общи интереси.

Дишайте дълбоко и медитирайте

Емоционалните промени при менопауза се влошават, когато позволим на негативните мисли да нахлуят. За да се справите е необходимо да се научите да дишате равномерно и да поемете контрол над съзнанието си. За да постигнете това може да практикувате медитация. Тя показва множество позитиви относно облекчаване на неприятни менопаузални смущения. Повлиява не само стреса, промяна в настроението, а и някои физически симптоми като горещи вълни. Ако успеете да забавите препускащите постоянни негативни мисли, вероятността да успокоите тялото от натрупалото се напрежение е много голяма.

Допълнителна и важна стъпка за овладяване на честите емоционални промени при менопауза

Всички физически и емоционални промени, които настъпват през периода на менопауза се дължат на спад в нивата на естрогените. Затова и специалистите препоръчват редовен прием на фитоестрогени. Това са растителни аналози на женския полов хормон естроген, които се свързват селективно с естрогенните рецептори и по този начин овладяват хормоналния дисбаланс и породените от него менопаузални оплаквания. За набавянето на оптимални количества от тях и възвръщане на хормоналния баланс може да се доверите на 4-те основни продукта от едноименната серия на Феминорм:

Всички те са изцяло натурални, с доказан ефект и качество и абсолютно подходящи за продължителна употреба. Кой от тях ще изберете зависи от основните менопаузални смущения, които ви притесняват.

Потърсете в аптеките или закупете сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има атрактивни промоции, от които да се възползвате.

borola
Сподели: