горещи вълни след менопауза
Време за четене: ... минути

Жените, които изпитват по-тежки горещи вълни след менопауза, са в по-голяма опасност от развитие на метаболитен синдром и високо кръвно налягане. Това сочат данните от изследване, представено на 25-я Европейски конгрес по ендокринология в Истанбул. Резултатите от това дългосрочно проучване подчертават значението на използването на природна терапия за менопаузата при тези жени.

Повече за проучването

Метаболитният синдром е група от три или повече състояния, които се появяват заедно и повишават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Тези състояния включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар, излишни телесни мазнини около талията и завишени нива на холестерол или триглицериди. След менопаузата жените са изложени на по-висок риск от развитие на метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания.

За целите на проучването изследователи от Атина наблюдават 825 здрави жени на възраст между 40 и 65 години, които наскоро са преминали през менопауза. Те проследяват участничките в продължение на 15 години, между 2006 и 2021 г. Учените откриват, че дамите с умерени до тежки пристъпи на горещи вълни са в по-голям риск да развият хипертония и метаболитен синдром. Освен това случаите на хипертония или метаболитен синдром, са били диагностицирани по-рано при участничките с по-тежки горещи вълни в сравнение с дамите, при които вазомоторното смущение е по-леко или отсъства.

Banner shop

Предишни проучвания също са установявали връзка между горещите вълни и сърдечно-съдовия здравен риск

Жените, страдащи от горещи вълни са в опасност от развитие на състояния, които засягат сърцето и кръвоносните съдове. Но към момента не е разглеждано значението на тежестта на горещите вълни в такъв голям мащаб. „Нашето проучване показва, че най-симптоматичните жени след менопаузата имат по-разпространени сърдечно-съдови рискови фактори. Но не е ясно дали тези дами също са по-склонни да развият сърдечно заболяване, диабет тип 2 или да получат инсулт. Ако е така, жените с по-обезпокоителни симптоми ще се нуждаят от подходящи здравни грижи, за да се гарантира, че ще останат във форма и здрави в напреднала възраст”, споделя д-р Елена Армени водещ изследовател в проучването.

Симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване обикновено се появяват преди настъпването на същинска менопауза (в периода на пременопауза) и могат да продължат до 10 години. Въпреки това, хормонозаместителната терапия, съдържаща хормони, които тялото вече не може да произвежда самостоятелно, може да се използва за лечение на симптомите на менопауза и защита на здравето в дългосрочен план. Според учените това важи особено при жени, които имат умерени до тежки горещи вълни.

Природен подход за овладяване на горещи вълни след менопауза

Тъй като не за всички дами подлагането на хормонозаместителна терапия е безопасен и удачен избор, на пазара има природна алтернатива срещу горещи вълни. Феминорм Дуо / Feminorm® Duo е най-мощният фитоестроген у нас. Освен екстракт от Червена детелина 250 мг той съдържа и Сребърна свещичка 30 мг. Предназначен е за овладяване на по-тежки горещи вълни. Фитоестрогените в състава на продукта наподобяват структурно и функционално женския полов хормон естроген. Свързват се селективно с естрогенните рецептори и облекчават честотата и тежестта на менопаузалните смущения като горещи вълни.
Продуктът е напълно безопасен и подходящ за продължителен прием. Доказал се е като високоефективно натурално решение и срещу другите вазомоторни смущения при менопауза.

borola
Сподели: