против горещи вълни
Време за четене: ... минути

На 12 май 2023 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първото нехормонално лекарство против горещи вълни. Медикаментът съдържа фезолинетант, който принадлежи към клас лекарства, наречени рецепторни антагонисти на неврокинин 3 (NK3). Действието му е насочено към специфичен неврон в мозъка, за който се предполага, че се „разпада“ при понижаване нивата на естроген по време на менопауза.

„Механизмът на действие на активното вещество фезолинетант в медикамента е прост. То се свързва със и блокира NK3 рецептора, който има роля в регулирането на мозъчната температура“. Това обявяват в изявление пред медиите експертите от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ. По думите им въвеждането на нехормонално лекарство против умерени до тежки горещи вълни бележи напредък в здравето на менопаузалните жени.

Против горещи вълни – още за новото лекарство

„Лекарството с фезолинетант е нехормонално. Ефектът му е насочен към невронната активност в мозъка, която стои в основата на горещите вълни през менопаузата. Предлага се под формата на таблетки (45 mg), които се приемат веднъж на ден. При пропускане на прием следващата доза трябва да се приеме възможно най-скоро“, информират експертите.
Одобрението се базира на 2 клинични изпитвания във фаза 3, включващи жени на средна възраст около 54 години. В продължение на 12 седмици те приемат медикамента с фезолинетант или плацебо. Проучването е сляпо, което означава, че жените не знаят дали са на лекарствена терапия, или на плацебо.

Banner shop

Впоследствие всички участнички приемат лекарството с фезолинетант за период от 40 седмици. Целта е да се направи оценка на профила на безопасност на медикамента.

Като всяко лекарство и това с фезолинетант може да предизвика нежелани ефекти при някои пациенти

Едни от най-често срещаните са коремна болка, диария, безсъние (инсомния), болки в гърба. Съществува риск и от увреждане на черния дроб. „Препоръчва се по време на медикаментозната терапия да се правят рутинни кръвни изследвания. Желателно е това да се случва на всеки 3 месеца през първите 9 месеца от началото на приема“, посочват специалистите.

Достъпни и безопасни нехормонални продукти против горещи вълни

На българския пазара има не едно, а цели две нехормонални решения на проблема с топлите вълни през менопаузата.
Феминорм / Feminorm® повлиява благоприятно по-леки горещи вълни и други менопаузални оплаквания.

Той съдържа всички 4 изофлавона, от които женският организъм има нужда през менопаузалния период (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин). Точно затова е определян като най-пълният източник на естествени фитоестрогени у нас.
Феминорм Дуо / Feminorm® Duo се прилага успешно при по-тежки топли вълни и менопаузални смущения.

Освен пълен набор от изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин), продуктът осигурява тритерпенови гликозиди и други фитоестрогени. Понастоящем това е най-мощният фитоестроген предлаган у нас.

И двата продукта са напълно безопасни и са с отлична поносимост. Не водят до нежелано наддаване на тегло. Налични са в аптеките в страната. Могат да бъдат поръчани бързо и лесно от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: