менопауза и сърдечни проблеми
Време за четене: ... минути

За всички жени е важно да са запознати с връзката менопауза и сърдечни проблеми. За настъпване на климактериум говорим, когато жената няма менструация повече от 12 последователни месеца. Обикновено свързваме критическата възраст със смущения като горещи вълни, честа смяна на настроенията, безсъние и нощно изпотяване. Но специалистите по женско здраве апелират, че не бива да пренебрегваме опасността от сърдечно-съдови болести, която се повишава значително след менопауза. В следващите редове споделяме повече за рисковете, свързани със спада в нивата на естроген.

Холестерол, менопауза и сърдечни проблеми

Преустановяването на яйчниковата функция при дамите в менопауза и спадът в нивата на женските полови хормони – естрогени, се отразява неблагоприятно върху липидния профил. В този период от живота голяма част от представителките на нежния пол се сблъскват с високия холестерол. Той на свой ред повишава риска от развитие на атеросклероза.

Болестта води до стесняване или дори запушване на кръвоносните съдове, което може да предизвика сърдечно-съдови събития като инфаркт и инсулт. Важно е да отбележим, че често при дамите в менопауза се наблюдава и нисък „добър“ (HDL) холестерол, който е отговорен за извеждането на излишните липиди от организма. На всички жени в пременопаузална възраст и в менопауза препоръчваме горещо да си правят регулярни изследвания на липидния профил.

Banner shop

Натрупване на коремни мазнини

След 40-годишна възраст женското тяло е предразположено към натрупване на излишни килограми в коремната област. Преразпределението на мазнините в тялото повишава риска от сърдечно-съдови болести. Причината е, че в коремната кухина са разположени жизненоважни органи, като черния дроб, чието омазняване е опасно, дори при поддържане на нормално тегло.

Важно е да отбележим, че през менопаузата жените по-често страдат и от т.нар. метаболитен синдром, който е предпоставка за диабет и кардиоваскуларни заболявания.

Нарушения в съня при менопауза и сърдечни проблеми

Влошеното качество на съня често е сред първите издайнически симптоми на пременопаузата. Споделяме това, защото хроничното недоспиване е пагубно за сърдечно-съдовото здраве. По време на сън кръвното налягане естествено се понижава, следователно инсомнията в дългосрочен план може да доведе до хипертония. Експертите съветват менопаузалните дами с проблеми със съня да се уверят, че не страдат от сънна апнея.

Заболяването се характеризира с отпускане и стесняване на стените на гърлото, което води до нарушено дишане и хъркане. При сънна апнея нощната отмора е с прекъсвания и влошено качество.

Решението за жените в менопауза

За да помогнат на тялото си да премине по-леко през периода на менопауза и да намалят здравните рискове, дамите спокойно могат да се доверят на четирите основни природни продукти с марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Натуралните средства за овладяване на менопаузата са пълноценен източник на фитоестрогени – растителни аналози на естрогена, които по напълно естествен път възвръщат хормоналния баланс в женското тяло. Така подобряват здравето и качеството на живот при дамите. Безспорно преимущество на фитоестрогените е, че не потискат производството на собствени естрогени.

Съобразете избора на продукт спрямо водещите симптоми и тяхната тежест. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: