мигрена при менопауза
Време за четене: ... минути

Мигрена при менопауза е често срещан проблем при жените на средна възраст. Такъв е и проблемният сън.
Сега ново проучване установява връзка между анамнеза за мигренозно главоболие и лош сън. Според учените причините за двете състояния са различни, като определящ е етапът на менопаузата, в който се намира жената.

Сред авторите на изследването е д-р Съмър Гейт от Медицинското училище към престижната американска клиника „Майо“. Получените резултати са изнесени на годишната среща на Северноамериканското дружество по менопауза (NAMS) в Атланта. Изследвани са данни от повече от 2000 жени. Целта е да се оцени връзката между мигрена и сънни нарушения през пременопауза и същинска менопауза, като се вземат предвид различни променливи.

Мигрена при менопауза и проблеми със съня – доказано свързани

Важно е да поясним, че връзката между мигрената и некачественият сън е известна отпреди. Не така обаче стои въпросът с мигренозното главоболие в менопаузалния период и лошия сън.

Banner shop

„Доколкото ни е известно проучването е първото по рода си. Основен фокус в него е връзката между мигрена и качество на сън при жени в пременопауза и жени в менопауза. Проведено е сред голяма кохорта жени от 3 различни географски ширини и са използвани валидирани инструменти“, уточнява д-р Гейт.

Резултатите от кръстосаното проучване потвърждават връзката между анамнеза за мигрена и разстроения сън при пременопауза и същинска менопауза. Причините за тази връзка обаче са различни през двата етапа на менопаузата. Така например през същинската менопауза с най-голяма тежест са фактори като индекс на телесна маса (ИТМ), тревожност, депресия, топли (горещи) вълни.

Препоръката на експерта по женско здраве

„Добре би било специалистите, които обгрижват жени с мигрена, да се интересуват и от качеството на съня независимо от менопаузалния статус на пациентката. Ако са налице сънни проблеми непременно трябва да се потърси адекватно решение“. Думите са на д-р Стефани Фобион, медицински директор на Северноамериканското дружество по менопауза и един от авторите на изследването.

Мигрена при менопауза, лош сън и прием на фитоестрогени

Наши специалисти гинеколози препоръчват прием на естествени фитоестерогени за неусетно преминаване през менопаузата.

Фитоестрогените, както подсказва името, са природни аналози на основния полов хормон при жените естроген. Механизмът им на действие е уникален, а резултатите – забележителни.

Попадайки в женския организъм, фитоестрогените се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Хормоналният баланс се възстановява и менопаузалните смущения като мигрена и лош сън се нормализират.

Следните 4 основни продукта от фамилия Феминорм съдържат фитоестрогени в оптимално количество:

  • Феминорм / Feminorm® при по-леки менопаузални симптоми
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo при по-тежки менопаузални симптоми
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night за пълноценен сън и добро настроение
  • Феминорм Остео / Feminorm® Osteo за здрави кости

Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Не потискат производството на собствени естрогени от организма! Предлагат се в аптеките без рецепта и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: