нощни топли вълни
Време за четене: ... минути

Заседналият начин на живот се свързва с по-висок риск от нощни топли вълни. Това установява проучване, представено по време на годишната среща на Северноамериканското общество за менопауза (NAMS).

Продължителното застояване на едно място и връзката му с мъчителните нощни топли вълни

Горещите вълни през нощта са едни от най-неприятните симптоми на менопауза. Те буквално саботират съня на жените и ги карат да се чувстват непълноценни през деня. „Като изследователи искаме да намалим трудностите на засегнатите от това вазомоторно оплакване и да подобрим качеството им на живот“. Думите са на д-р Сара Витковски от колежа „Смит“ в гр. Нортхамптън, Масачузетс, която е водещ автор на проучването. Тя и екипът ѝ наблюдават състоянието на 77 жени в пременопауза, менопауза и постменопауза. Учените изучават връзката на топлите вълни през нощта с физическата активност на участничките. За целта:

  • проследяват дневната активност на жените с фитнес тракер на китката (устройство, което събира данни за упражненията и дейностите на своя собственик)
  • измерват честотата на вълните нощем посредством електроди на гърдите на доброволките

Резултатите от анализа на данните сочат, че…

  • жените в ранните етапи на менопауза или в същинска менопауза имат до 9 епизода на горещи вълни за една нощ
  • всеки 3 часа и 20 минути, прекарани в седене или лежане, добавят средно по 1 допълнителен епизод на топли вълни през нощта

На този етап учените все още нямат еднозначен отговор на въпроса защо обездвижването и горещите вълни са свързани. Предполагат, че „вината“ е в кръвоносните съдове. Според изследователите съдовете на жените, които водят заседнал начин на живот, са в лошо състояние. Те не се разширяват правилно, тялото задържа топлина и горещите вълни се увеличават. Това отчасти обяснява защо жените с повече топли вълни и нощно изпотяване са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови проблеми.

Banner shop

В борбата срещу нощни топли вълни и безсъние на помощ идва…

Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night – природен продукт за овладяване на менопаузални симптоми като горещи вълни и проблеми със съня. Допълнителните ползи от приема са по-добро настроение, повишена концентрация и работоспособност.

Широкомащабното действие на продукта е възможно благодарение на рационалната комбинация от естествени фитоестрогени и психичния хармонизатор на съня мелатонин.

Фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс, като свързват естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Мелатонинът на свой ред регулира биологичния часовник и цикъла сън/бодърстване.

Продуктът е практически безопасен. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Не потиска производството на собствени естрогени от организма. Дозира се по 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди лягане. Може да се закупи от аптеките или да се поръча още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: