как да предотвратим ранна менопауза
Време за четене: ... минути

Според любопитно проучване отговорът на въпроса „как да предотвратим ранна менопауза?“ е с повече секс! Резултатите показват, че при дамите, които са имали интимни контакти всяка седмица, рискът от настъпване на менопауза е с 28% по-нисък, отколкото при тези, които правят секс по-малко от веднъж в месеца. Повече за интересното изследване споделяме в следващите редове.

Повече за методите на проучването

Любопитният експеримент е проведен сред 2936 жени в САЩ на средна възраст 45 години. Демографските данни за участничките в изследването са следните:

  • средно респондентите имат по две деца
  • 78% са женени или във връзка
  • 68% живеят с партньора си

Първият етап на проследяване от проучването обхваща само жени в пременопауза на възраст между 42 и 52 години. Тази фаза от експеримента не включва дамите в ранна менопауза, настъпила преди 40-годишна възраст. По време на първото интервю, което учените провеждат, 46% от участничките са били в пременопауза. За това свидетелстват промени в менструалния цикъл на дамите и оплаквания от горещи вълни. Другите 54% все още нямат индикации, които подсказват за наближаващ климактериум.

Banner shop

Учените провеждат наблюдението в продължение на 10 години. По време на изследователския период при 45% от дамите настъпва естествена менопауза средно на възрастта от 52 години. Екипът отчита данни като нива на естроген, индекс на телесна маса, образователна степен, пушене, години на настъпване на първия цикъл, раса и възрастта на дамите в началото на проучването. Изброените фактори могат да повлияят върху настъпването на менопауза.

Как да предотвратим ранна менопауза – сексът помага!

Резултатите от проучването показват, че когато жените не са сексуално активни, рискът от настъпване на ранна менопауза нараства. Учените си обясняват тази зависимост по следния начин. „Ако една жена не прави секс и няма шанс да забременее, тогава тялото „избира“ да не инвестира в овулация, тъй като би било безсмислено“, коментира Меган Арнот от изследователския екип. „Овулацията е процес, който струва скъпо на тялото, както по отношение на енергията, така и поради факта, че влошава имунната функция“, добавя тя. Все пак са необходими още проучвания, които да обяснят причинно-следствената връзка между правенето на повече секс и по-късното настъпване на климактериум. Учените отбелязват, че жените с по-лошо цялостно състояние на организма обикновено по презумпция са по-слабо сексуално активни. Разклатеното здраве е предпоставка за ранна менопауза, която трябва да се има предвид. Също така при непушачите и жените с по-висока образователна степен менопаузата обикновено настъпва на по-късна възраст. Ето защо, ако дамите искат да забавят навлизането в климакс, е важно да имат предвид и тези фактори, освен честотата на секса.

Природно средство за плавен преход през менопаузата

За безопасно компенсиране на естрогенния дефицит при ранна менопауза и избягване на здравните рискове, които тя води със себе си, специалистите у нас препоръчват прием на фитоестрогени. Тези растителни аналози на естрогена възстановяват баланса в женското тяло по напълно естествен и безопасен начин.

За да се възползвате от благоприятното въздействие на фитоестрогените при менопауза, може да се доверите на Феминорм / Feminorm®. Всяка капсула от природния продукт доставя на организма 250 mg стандартизиран екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense). Освен че овладява леките менопаузални смущения, натуралното средство служи за превенция на остеопороза, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, понижава високия холестерол и подпомага сърдечно-съдовото здраве.

Оптимални резултати се наблюдават при по-продължителна употреба. Продуктът се приема по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно, след хранене. Може да закупите от аптеките в страната. Следете за специални промоции и онлайн в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: