остеопороза след менопауза
Време за четене: ... минути

Ново проучване свързва консумацията на сини сливи с по-малък риск от развитие на остеопороза след менопауза. Прогресивният спад в нивата на женските полови хормони, естрогени, при навлизане в климактериум е възможно да доведе до увеличаване на възпалението в организма, а то е предпоставка за костното заболяване. Други вещества като калций, витамин D и магнезий също се счита, че са от полза за профилактика на остеопороза.

Повече за проучването

Резултатите от новото изследване показват, че консумацията на сини сливи помага на жени след менопауза за овладяване на определени възпалителни фактори, свързани с развитието на остеопороза. Това заболяване се характеризира с отслабване на костите и повишаване на риска от фрактури.

За целите на проучването изследователите включват в експеримента жени в постменопауза с ниски нива на костна плътност, което е признак на остеопороза. Участничките са разделени в 3 групи:

Banner shop
  • Жени, които хапват 50 гр (около 6 сушени сливи) дневно
  • Жени, които хапват 100 гр (около 12 сушени сливи) дневно
  • Жени, които не консумират сушени сливи

Периодът на проучването е 12 последователни месеца. В началото и в края на експеримента изследователите анализират кръвни проби на участничките, за да проверят маркерите за възпаление. След преглед на данните учените установяват, че похапването на 6-12 сини сливи на ден може да намали нивата на провъзпалителни цитокини, които се свързват с по-висок риск от развитие на остеопороза в периода след менопауза. Учените си обясняват този благоприятен ефект с полифенолите и проантоцианидин, които се откриват в сините сливи. Те проявяват антиоксидантни свойства, които е възможно да намаляват възпалението в определен вид костни клетки, наречени остеокласти.

Още полезни храни за превенция на остеопороза след менопауза

Като алтернатива на сините сливи, специалистите препоръчват на менопаузалните дами смокините, които също съдържат магнезий, калий и антиоксиданти. От първостепенно значение за костното здраве са и храните, богати на калций, защото той поддържа здравината и плътността на костите. Такива са млечните продукти, някои ядки и риби. Не на последно място дамите се нуждаят от достатъчни количества витамин D. Най-добрият начин да си го набавят е чрез контролирано излагане на слънце, по 15-20 минути на ден. Другият вариант е чрез някои храни, като яйцата, по-мазната риба и зърнените култури.

Природно средство за профилактика на остеопороза при постменопаузалните дами

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват прием на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo за превенция на проблемите с костното здраве след менопауза. Този изцяло натурален продукт съчетава два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Растителните аналози на естрогена повлияват благоприятно костната тъкан и спомагат за усвояването на калция. Рационалната комбинация от двете активни съставки прави продукта успешно средство за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения. При редовен прием повлиява благоприятно редица менопаузални смущения и овладява хормоналния дисбаланс. Продуктът е напълно безвреден, като няма данни за противопоказания дори при продължителна употреба.

borola
Сподели: