регулиране на половите хормони
Време за четене: ... минути

Много от дамите в детеродна възраст или менопауза имат нужда от регулиране на половите хормони. Метод, известен като ротация на семена (seed cycling) помага за овладяване на хормоналния дисбаланс в женския организъм, повишаване на фертелитета и облекчаване на менопаузалните смущения по напълно природен начин.

Повече за менструалния цикъл на жената

Менструацията е пряко свързана с влиянието на хормоните в женския организъм. При здравата жена в детеродна възраст наличието на кърваво зацапване сигнализира за началото на месечния цикъл. Когато менструацията започне, се стимулира производството на естрогени от яйчниците, за да се подготви яйцеклетката за овулация. Под влияние на повишаващите се нива на естрогени лигавицата на матката набъбва. Приблизително на 14 ден от цикъла от яйчника се отделя яйцеклетка. Високите нива на естроген и прогестерон през втората фаза на месечния цикъл улесняват оплождането и имплантирането на яйцеклетката. Ако тя не бъде оплодена, нивата на тези хормони спадат преди началото на следващата менструация.

Как действат семената за регулиране на половите хормони?

Според привържениците на метода за ротация на семена, те помагат за регулиране на женските полови хормони естроген и прогестерон. Този режим включва ежедневен прием на:

Banner shop
  • 1-2 супени лъжици прясно смляно ленено семе и тиквени семки през първите 14 дни от менструалния цикъл (фоликуларна фаза)
  • 1-2 супени лъжици смлени слънчогледови и сусамови семена през втората половина от менструалния цикъл (лутеална фаза)

Счита се, че по време на фоликуларната фаза фитоестрогените, които съдържа лененото семе, регулират нивата на естрогени в женския организъм. Тиквените семена съдържат цинк, който насърчава производството на прогестерон, необходим за следващия етап от цикъла. По време на лутеалната фаза се предполага, че комбинацията от сусам и слънчогледово семе повишава прогестерона, благодарение на високото съдържание на лигани в тези семена.

При жените в менопауза консумацията на семена, най-вече сусам, се свързва с по-добро качество на живот и облекчаване на горещите вълни и вагиналната сухота, които са сред най-честите оплаквания.

Фитоестрогени – ефективен начин за овладяване на менопаузалните смущения

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват на жените в менопауза прием на фитоестрогени за регулиране на половите хормони по напълно натурален начин. Тези съединения са естествени аналози на естрогените, като се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. В резултат се възстановява хормоналният баланс в женския организъм. Безспорно предимство е, че приемът на фитоестрогени не потиска собственото производство на естрогени. Оптимални количества висококачествени фитоестрогени ще откриете в 4-те основни продукта с марка Феминорм:

Продължителният прием на продуктите допринася за овладяване на менопаузалните смущения и подобрява качеството на живот при дамите. Натуралният състав гарантира високият им профил на безопасност. Изберете най-подходящия за вас спрямо вида и тежестта на оплакванията.

borola
Сподели: