хормонална терапия при менопауза
Време за четене: ... минути

Използването на хормонална терапия за облекчаване на мъчителните смущения при менопауза, дори за кратък период, се свързва с по-висок риск от деменция. Това показват резултатите от национално проучване в Дания, но учените уточняват, че когнитивния спад може да не е директно причинен от хормонозаместителната терапия (ХЗТ).

Тълкуването на връзката между приема на хормони при менопауза и деменцията се усложнява допълнително от факта, че учените не могат да разграничат причините за предписването на ХЗТ – дали е за лечение на нарушения в съня, настроението, паметта и мисловната дейност. Изброените смущения са сред ранните издайнически признаци на деменция. Следователно, при някои от жените в проучването, лекувани с ХЗТ, симптомите, които са наложили терапията, всъщност може да са провокирани от ранни неврологични промени.

Повече за датското проучването

Започвайки през 2000 г., изследователите проследяват повече от 60000 датски жени, включително 5589, които са развили деменция. Близо 18000 от участничките са били подложени на хормонозаместителна терапия с комбинация от естроген и прогестин. 50% от дамите са започнали лечение преди 53-годишна възраст. Половината от тях са прекратили терапията в рамките на четири години. Близо 90% от жените на ХЗТ са използвали перорални лекарства. Дамите, подложени на хормонозаместителна терапия, са имали 24% по-висок риск да бъдат диагностицирани с деменция от участничките, които не са приемали хормони. Опасността нараства с продължителността на лечението, достигайки 74% за повече от 12 години ХЗТ. Според датското проучване връзката между употребата на хормони и деменцията е налице, независимо дали лечението е започнало преди или след 55-годишна възраст. Важно уточнение е, че тези резултати не установяват причинно-следствена връзка между хормонозаместителната терапия и деменция. Необходими са още проучвания по темата.

Banner shop

Хормонална терапия при менопауза

Междувременно, поради добре известните неблагоприятни ефекти на хормонозаместителната терапия, включително повишен риск от злокачествено заболяване и кръвни съсиреци, експертите в Дания съветват жените със симптоми на менопауза първо да опитат с промени в начина на живот. Промените включват повече физическа активност, ограничаване употребата на алкохол и кофеин, отказ от тютюнопушене и поддържане на здравословно тегло. Ако промените в начина на живот не помогнат и няма медицински причини да се избягва ХЗТ, лекарите се стремят да предписват хормонална терапия с възможно най-кратка продължителност и най-ниска доза.

Природна алтернатива за жените в менопауза с висок профил на безопасност

Безопасната природна алтернатива на хормонозаместителната терапия е приемът на фитоестрогени. Специалистите по женско здраве у нас припомнят, че това са растителни аналози на естрогена, които имитират действието му в женския организъм. Благодарение на своя естрогеноподобен ефект фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс и помагат за овладяване на менопаузалните смущения.

Оптимално количество естествени фитоестрогени се съдържат в четирите основни продукта с марка Феминорм:

  • Феминорм / Feminorm® (при леки менопаузални оплаквания)
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo (при по-силно изразени симптоми на менопауза)
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night (срещу безсъние и тревожност)
  • Феминорм Остео / Феминорм® Остео (за здрави кости)

Продуктите са с висок профил на безопасност и отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. Основните симптоми са водещи при избора. Налични са в аптеките в страната и онлайн в електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
Сподели: