тренировки и менопауза
Време за четене: ... минути

Оказва се, че силовите тренировки и менопауза са неочаквано добра комбинация! Повечето дами се сблъскват с неприятните симптоми на критическата възраст на около 50 години. Тъй като хормоните започват да се колебаят и променят, оплаквания като горещи вълни, болки в ставите, чести промени в настроението и вагинална сухота не са рядкост през този етап от живота. Менопаузата също така може да бъде придружена и от редица физически промени, включително загуба на мускулна маса, загуба на костна плътност и забавен метаболизъм. За щастие физическата активност и по-конкретно практикуването на силови тренировки помагат за смекчаване на тези промени и донякъде могат да подобрят цялостното здраве и благосъстояние на дамите. Ето какви са ползите.

Силовите тренировки увеличават костната плътност

Вдигането на тежести укрепва не само мускулите, но и костите. Всъщност упражненията за съпротива стимулират образуването на нова костна тъкан, което може да увеличи костната плътност. Това е особено важно за дамите в постменопауза, които са изложени на риск от остеопороза. Заболяването се характеризира с отслабване на костите и повишен риск от фрактури. Редица изследвания показват, че жените, които редовно практикуват упражнения за съпротива имат значително увеличение на костната минерална плътност, включително в бедрото и гръбначния стълб, където риска от фрактури е най-голям.

Силови тренировки и менопауза – възможно е да поддържате мускулната маса

С напредване на възрастта жените са склонни да губят мускулна маса и сила, което увеличава риска от падания, фрактури и наранявания. Менопаузата на свой ред допринася за тази загуба на мускулна маса. Но силовите тренировки са ефективен начин за противодействие на тази негативна тенденция. Те са от полза дори за жените в периода преди менопауза (пременопауза), когато женското тяло се адаптира към промените, свързани с пълното преустановяване на яйчниковата функция. Проучване показва, че жените в пременопауза, които редовно са тренирали с тежести, а не само анаеробно (ходене, бягане), са натрупали три пъти по-малко мазнини в коремната област.

Banner shop

Силови тренировки и менопауза – забравете за бавния метаболизъм!

Вдигането на тежести увеличава чистата мускулна маса, което от своя страна помага за засилване на метаболизма и изгаряне на повече калории в покой. Това е особено важно за жените точно преди и след менопаузата, тъй като хормоналните промени могат да доведат до забавяне на метаболизма и увеличаване на телесните мазнини. Според проучване, публикувано в „Journal of Strength and Conditioning Research“, жени в постменопауза, които са участвали в 12-седмична тренировъчна програма за резистентност, са имали значително увеличение на скоростта на метаболизма в покой, което може да помогне за справяне с наднорменото тегло.

Природен продукт за овладяване на менопаузата

Перфектно допълнение към тренировките за по-лек преход през менопаузата е приемът на фитоестрогени. Специалистите по женско здраве у нас припомнят, че това са растителни аналози на естрогена, които имитират действието му в женския организъм. Благодарение на своя естрогеноподобен ефект фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс и помагат за овладяване на менопаузалните смущения.

Оптимално количество естествени фитоестрогени се съдържат в четирите основни продукта с марка Феминорм:

  • Феминорм / Feminorm® (при леки менопаузални оплаквания)
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo (при по-силно изразени симптоми на менопауза)
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night (срещу безсъние и тревожност)
  • Феминорм Остео / Феминорм® Остео (за здрави кости)

Продуктите са с висок профил на безопасност и отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. Основните симптоми са водещи при избора.

borola
Сподели: