здраве на костите
Време за четене: ... минути

Повишеното безпокойство се свързва с увеличена опасност за нормалното здраве на костите. Това е заключението на изследователи след анализ на данните на близо 200 италианки в постменопауза (периодът след менопауза). Проучването допълва предишни изследвания, които откриват връзка между тревожността, заболяванията на сърцето и стомашно-чревните проблеми. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на сп. Menopause от 9 май 2018 г.

Здраве на костите – в тясна връзка с емоционалното състояние

Изследването се фокусира върху пациентки на италианска клиника по остеопороза през 2017 г. Средната възраст на изследваните жени е 68 години. Всички те преминават обстойни медицински прегледи, целящи установяване както на текущото им здравословно състояние, така и на минали фрактури и диагноза артрит. Направени са им тестове за костна минерална плътност. Извършени са им широк спектър от изследвания, които помагат за диагностиката на проблеми като нервност, тревожност, депресия, безсъние, паметови нарушения.

Резултатите са повече от интересни. Фактът, който поразява обаче учените, е, че тревожните жени са в значително по-висок риск от фрактура от спокойните.

Banner shop

Ето какво показват цифрите!

По-високото ниво на безпокойство излага дамите на 4% по-голяма опасност от тежка фрактура за период от 10 години. Възможността за получаване на фрактура на бедрената шийка за същия период, пък е с 3% по-висок. Тук отваряме скоба, че тези фрактури са най-често срещаните сред пациенти в старческа възраст с подлежаща остеопороза.

Още данни от изследването

Учените откриват и друго любопитно нещо. По-голямата тревожност при жените е свързана с по-ниска костна минерална плътност в лумбалната зона и в горната част на бедрената кост – бедрената шийка.

Специалистите си обясняват резултатите с факта, че тревожните жени са по-склонни да водят нездравословен начин на живот. А също и с това, че високите нива на стресови хормони в организма им оказват отрицателно въздействие върху състоянието на костите.

Изцяло природен продукт за лека постменопауза и отлично здраве на костите

Феминорм Остео / Feminorm® Osteo от продуктовата линия Феминорм е препоръчван от водещи специалисти по женско здраве у нас в постменопаузалния период. Основанията за това са солидни. Продуктът се грижи едновременно за благосъстоянието на жените в постменопауза и костното им здраве. Всичко това е напълно възможно благодарение на мощната комбинация от естествени фитоестрогени и витамин D.

Една растителна капсула осигурява:

  • екстракт от цветове на Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg
  • екстракт от корени на Сребърна свещичка (Cimicifuga rasemose) 30 mg
  • витамин D в активната му форма (витамин D3 или холекалциферол) 400 IU

Съставките действат в пълен синхрон. Фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс, а витамин D се грижи за нормалното състояние на костите и функцията на мускулите.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителна употреба. Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно.

borola
Сподели: