витамин д деменция
Време за четене: ... минути

Напълно възможно е витамин Д да пази от деменция. Това става ясно от съвместно изследване на британски и канадски учени. Резултатите от работата им са публикувани в онлайн изданието на списание Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Витамин Д може да предпазва от деменция – ето и доказателствата

В своето проучване, продължило близо едно десетилетие, изследователите анализират данните на над 12 000 души на средна възраст 71 години. Първоначално никое от изследваните лица не е страдало от деменция. Сред участниците обаче има такива, които са с леко когнитивно увреждане. В края на изследването 2700 души вече са с деменция. И по всичко изглежда, че рискът от прогресивен спад в когнитивните възможности или от траен спад на менталната функция се влияе от допълнителния прием на витамин Д.

Ето и данни – през периода на изследването малко под 4 на всеки 10 души приема витамин Д. Като рискът от деменция в тази група е около 15%. За сравнение опасността от спад в познавателните способности се увеличава до 26% при почти 60% от хората, които не приемат допълнително витамин Д.

Banner shop

Зависимостта се запазва дори, когато се вземат предвид фактори като възраст, пол, раса, ниво на депресия, образователно ниво.

В крайна сметка учените установяват, че допълнителният витамин Д намалява с 40% риска от поява на неврологичното заболяване

Това обаче не е всичко. Приемането на добавки с витамин Д е свързано със значително по-високи нива на преживяемост. Резултатите говорят сами за себе си. Около 84% от приемащите допълнително витамин Д са живи 5 години след началото на проучването. Докато процентът на преживяемост на тези, които никога не са приемали допълнителен витамин Д, е малко над 68%.

Едно от най-изненадващите заключения е, че превантивният ефект на добавките с витамин Д срещу деменцията е по-силно изразен при жените, отколкото при мъжете. В проценти това изглежда така – 50% срещу 25% по-нисък риск от деменция. Авторите на изследването смятат, че основна роля за това играе естрогенният дефицит по време на пери- и менопаузата. „При жените в зряла възраст има по-силен недостиг на витамин Д. Вероятно и поради това при тях добавките с витамин Д имат по-голям ефект“, заключват изследователите.

Оптимално количество витамин Д за минимален риск от деменция при жените

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват Феминорм Остео / Feminorm® Osteo на жените в критическата възраст. Приемът на този висококачествен природен продукт осигурява два мощни фитоестрогена и активна форма на витамин Д.

Всяка капсула съдържа екстракт от Червена детелина 250 mg, Сребърна свещичка 30 mg и витамин D като холекалциферол 400 IU. Напълно естествената формула позволява трайното възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения. Подобрява мускулния тонус и костното здраве. Има ефект и върху трайните менопаузални последици.

Продуктът има отлична поносимост и висок профил на безопасност при продължителна употреба.
Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: