костно здраве
Време за четене: ... минути

Излагането на мръсен въздух се отразява неблагоприятно на костно здраве на жените след менопауза (постменопауза). Отрицателният ефект е най-силно изразен в лумбалната област на гръбначния стълб (долната част на гръбнака). Заключението е на учени от Факултета по обществено здраве на Колумбийския университет в щата Ню Йорк, САЩ. Резултатите от работата им са публикувани в сп. EclinicalMedicine.

Това е първото проучване, което изследва ефекта от атмосферните замърсители върху здравето на костите. То е и първото, което проследява връзката между замърсяването на въздуха и костната минерална плътност (костна маса) при постменопаузални жени.

Костно здраве в постменопаузалния период – мръсният въздух му вреди

Изследователите анализират етнически разнообразна група от 161 000 жени в постменопауза. Използваните данни са част от дългогодишно американско проучване за женското здраве. Учените оценяват нивото на експозиция на жените на замърсители на атмосферата като азотен оксид, азотен диоксид и серен диоксид. Извършват и оценка на излагането на фини прахови частици PM10. Това са частици, които са достатъчно малки, за да бъдат вдишани надълбоко в белия дроб. Обозначават се като PM 10, тъй като диаметърът им е под 10 µm (микрометър), което е приблизително 1/7 от диаметъра на човешки косъм.

Banner shop

Костната плътност на участничките е измерена чрез двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA) в началото, след първата, третата и шестата година на проучването. С помощта на този метод е измерена костната маса в тялото, в бедрата, в шийката на бедрената кост и в лумбалната област на гръбначния стълб.

Резултатите са тревожни

Данните сочат, че степента на въздействие на оксидите на азота върху костната плътност на долната част на гръбнака се равнява на годишна загуба в размер на 1,22%. Това е почти двойно повече в сравнение с останалите изследвани части на тялото. Учените посочват като причина за резултатите механизми като клетъчна смърт (апоптоза) и окислително увреждане. „Нашето изследване потвърждава, че лошото качество на въздуха е потенциален рисков фактор за загуба на костна маса и остеопороза при жените“. Това казва в заключение д-р Дидие Прада, един от водещите автори на проучването.

Високоефективен природен продукт за отлично костно здраве при постменопаузалните жени

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват Феминорм Остео / Feminorm® Osteo за здрави кости и естествена превенция на остеопороза в периода на постменопауза. Формулата съдържа два мощни фитоестрогена (Червена детелина 250 mg и Сребърна свещичка 30 mg) и витамин D (холекалциферол) 400 IU. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Фитоестрогените повлияват благоприятно костната тъкан и усвояването на калция – важен минерал за здравето на костите. Витамин D в активната си форма холекалциферол освен абсорбцията на калция подпомага и тази на фосфора – друг важен минерал за костното здраве. В допълнение повишава мускулния тонус.

Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за дълговременна употреба. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула дневно. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за по-добър ефект.

Търсете в аптеките или поръчайте от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: