Витамин D
Време за четене: ... минути

Витамин D е мастноразтворим витамин, който функционира по-скоро като хормон, отколкото като витамин. Това е и единственият витамин, който тялото синтезира самостоятелно при излагане на слънчева светлина. Но всеки човек може да си набавя определени количества от витамина и чрез някои храни.
Слънчевият витамин играе съществена роля за жените в критическа възраст, а недостатъчните му количества в организма повишават риска от редица здравословни проблеми.

Значение на витамин D при жени в менопауза

Основната функция на витамин D е да регулира усвояването на калция и фосфора от костите и да стимулира междуклетъчните процеси в организма. Също така съдейства за усвояването на калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор в стомашно-чревния тракт.

Много са ползите от т.н. слънчев витамин за женското здраве, но най-голямо е значението му за жените, които навлизат в климактериума. Адекватните количества витамин D не само, че предотвратяват редица здравословни проблеми, но и облекчават някои от негативните прояви на менопаузата.

Banner shop

Най-неблагоприятен е ефектът от дефицит на витамин D върху костното здраве, т.е. недостигът на витамина увеличава риска от развитие на остеопороза. Слънчевият витамин съдейства за подобряване на способностите на организма да абсорбира калция и фосфора – т.е. отговаря за минерализацията и ремоделирането на костите. На тези свойства на витамина се дължи и ключовото му значение за подобряване на костното здраве. От витамин D зависи и растежът и поддържането на здравината на мускулните клетки и влакна, от които също се влияе здравината на опорно-двигателния апарат на жените в зряла възраст.

Но дефицитът на витамин D при жени в менопауза повишава вероятността и от други здравословни проблеми като отключване на диабет, намаляване на когнитивните способности и дори увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Недостатъчните количества витамин D в женския организъм през периода на менопауза повишават риска и от инсулинова резистентност, покачване на телесното тегло, депресия, промени в настроението, множествена склероза, безсъние, косопад, кожни заболявания, фрактури на костите, хипертония и предразположеност към често боледуване и инфекции заради понижена имунна защита.

Витамин D в комбинация с фитоестрогени за облекчаване на менопаузалните прояви при жени в критическа възраст

Естрогенът е един от основните женски полови хормони, от които до голяма степен зависи здравето на костната система, но и не само. Именно недостигът на естроген е в основата на по-голямата част от здравословните смущения и неблагоприятните състояния, които съпътстват менопаузата.

Затова е от съществено значение жените, навлизащи в критическа възраст да намерят най-добрия и безопасен начин за възстановяване нивата на естроген в организма с цел облекчаване на менопаузалните симптоми и намаляване на риска от развитие на остеопороза и други опасни здравословни състояния.

Един от продуктите от фамилия Феминорм/Feminorm®Феминорм Остео/Feminorm® Osteo съчетава в себе си два от най-важните компонента за подобряване на здравословното състояние на менопаузалните жени – фитоестрогени и витамин D в активната си форма като холекалциферол (витамин D3). Фитоестрогените компенсират естрогенният дефицит по естествен и безопасен начин, а витамин D3 намалява процеса на загуба на костна маса чрез стимулиране на костообразуването.

Феминорм Остео е специален продукт за подобряване на костното здраве и общо укрепване на опорно-двигателната система при жени в периода на менопауза, като същевременно повлиява благоприятно невровегетативните симптоми и сърдечно-съдовия риск. Може да се приема като превантивно средство срещу развитие на остеопороза, като приемът е лесен и удобен – по 1 растителна капсула дневно.

borola
Сподели: