упражнения при остеопороза
Време за четене: ... минути

При голяма част от жените в менопауза костното здраве е изложено на риск, но за щастие има упражнения при остеопороза, които доказано помагат. При дамите опасността от развитие на това заболяване е по-голяма в сравнение с мъжете, защото в периода на климактериум нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон прогресивно намаляват. Естрогенът стимулира активността на остеоцитите и остеобластите. Тези клетки участват в изграждането на ново костно вещество. При спад в организма жените са изложени на риск от загуба на костна плътност и последващи фрактури.

Кои упражнения при остеопороза са подходящи за жените в менопауза?

Основната препоръка към дамите в климактериум, за добро костно здраве, е да се придържат към редовна двигателна активност. Важно е упражненията да бъдат съобразени с индивидуалната физическа подготовка, като натоварването и продължителността на тренировките се увеличават постепенно с времето. В следващите редове споделяме кои активности са най-ефективни за поддържането на костна и мускулна плътност в периода на менопауза.

Силови тренировки

Силовите тренировки са с доказана ефективност за превенция и овладяване на остеопороза при жените в менопауза, защото укрепват мускулатурата и увеличават костната плътност. В тази графа спадат упражненията, които включват използването на собствено тегло, допълнителни тежести или ленти/ластици за съпротивление. Препоръчително е този тип активност да се провежда 2 до 3 пъти в седмицата и в началото упражненията да се изпълняват само със собствено тегло или леки тежести. Стремежът трябва да бъде фокус върху всяка отделна мускулна група в различните тренировки. Ако сте начинаещи, е удачно да се доверите на съветите на професионален инструктор.

Banner shop

Упражнения, които действат срещу гравитацията

Става въпрос за физическите упражнения, чието изпълнение изисква преодоляване на гравитацията. По време на такъв тип тренировка се оказва напрежение върху костната структура и се стимулира производството на повече клетки. Следните активности са отлично средство за предотвратяване загубата на костна плътност при менопауза:

  • Танци
  • Изкачване на стълби
  • Разходки с бързо темпо
  • Джогинг

Препоръчително е дамите в климактериум да отделят ежедневно по 30 минути за практикуването на предпочитана спортна активност. Друго ефективно решение за начинаещи е 30-минутната тренировка да се раздели на три серии по 10 минути в рамките на деня.

Градинарство

Не на последно място, някои приятни занимания като градинарството също се отразяват благоприятно върху костното здраве. Тази дейност включва извършване на ударни движения, например косене на трева или подрязване на растенията с ножици. Ако градинарството се изпълнява с правилна стойка, освен хоби занимание, се превръща в отлично упражнение за укрепване костите на ръцете.

Комбинация от прием на природен продукт и практикуване на упражнения при остеопороза

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват на менопаузалните дами прием на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo  за профилактика и овладяване на остеопороза. Продуктът е натурална комбинация от два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Природното средство е с доказан ефект за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения, благодарение на рационалното съчетание от активни съставки. Фитоестрогените (растителни аналози на естрогена) действат благоприятно върху костната тъкан, а витамин D подобрява усвояването на калция. Резултатът при редовен прием е значително по-нисък риск от фрактури. Продуктът действа безотказно за регулиране на хормоналния дисбаланс и овладяване на менопаузалните смущения като горещи вълни, нощно изпотяване, честа смяна на настроенията и др. Напълно безвреден е, като няма данни за противопоказания или странични ефекти.

borola
Сподели: