горещи вълни климакс
Време за четене: ... минути

Горещи вълни, един от най-характерните симптоми на климакс, създават дискомфорт не само през лятото, но и през зимата. Причината е, че след прилива на топлина по тялото пролазват ледени тръпки. Справянето с краткотрайните повтарящи се усещания за студ може да се окаже истинско предизвикателство заради ниските температури навън, предупреждават експертите.

Тук е мястото да припомним, че неприятните горещи вълни в периода на климакс…

  • са резултат от типичния за този етап от живота спад в нивото на основния женски полов хормон естроген
  • се проявяват при около 80% от жените
  • персистират при близо 20% от дамите за период от поне 5 години

„Заради естрогенния дефицит хипоталамусът, който е отговорен за терморегулацията на тялото, става по-чувствителен и нестабилен. Това на свой ред е предпоставка за поява на втрисане или треперене при някои жени след отминаване на горещите вълни“. Думите са на д-р Франсиска Молеро, акушер-гинеколог, сексолог и председател на Испанската федерация на дружествата по сексология (FESS).

Напомняме също, че заради внезапния прилив на топлина горещите вълни предизвикват кожно зачервяване и увеличават риска от задух и изпотяване.

Banner shop

Обикновено горещите вълни траят между 30 секунди и 5 минути. Появяват се и през деня, и през нощта. Нощем втрисането може да е по-изразено, отколкото денем поради спада на температурата на околната среда и на тялото.

За да се избегне или намали дискомфортът от топлите вълни през зимата, специалистите по женско здраве препоръчват да се…

  • ограничат кофеинът и алкохолът, тъй като те нарушават механизма за регулиране на телесната температура
  • поддържа здравословно телесно тегло
  • избягва прекомерната консумация на мазнини, захари или пикантни храни
  • спазва правилото за обличане на слоеве, което позволява лесна адаптация към различни вариации в температурата
  • спи в спално бельо и със нощница от дишаща материя и да се държат под ръка дрехи за преобличане в случай на изпотяване
  • профилактира появата на вирусни инфекции, за да се избегне повишаване на телесната температура, която допълнително нарушава терморегулацията на тялото

Срещу горещи вълни през периода на климакс все повече гинеколози у нас съветват жените да си осигурят прием на…

Идеално решение при по-леки горещи вълни и менопаузални симптоми. Това е най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар. Активната съставка е екстракт от листата на Червена детелина (Trifolium pretense) – растение, използвано отдавна в полза на женското здраве.

Перфектно решение при по-силно изразени горещи вълни и менопаузални смущения. Той си е спечелил славата на най-мощния фитоестроген, предлаган у нас. Освен екстракт от листата на Червена детелина (Trifolium pretense) всяка капсула осигурява и екстракт от корен на Сребърна свещичка (Cimicifuga).

И двата продукта са практически безопасни. Не водят до нежелано покачване на тегло. Имат отлична поносимост дори при продължителна употреба. Могат да допълват хормоно-заместителна терапия.

borola
Сподели: