пременопауза
Време за четене: ... минути

Факт е, че след достигане на полова зрялост възможностите на жената да забременее намаляват постоянно с напредване на възрастта й. Възможно ли е обаче забременяване по време на пременопауза? Способен ли е организмът на жената в пременопауза да понесе “тежестта” на бременността без риск за нейното или на бебето здраве?

Пременопауза

Като пременопауза се определя периодът преди същинската менопауза, когато жената все още има менструация, но вече усеща първите симптоми на климактериум. Месечният цикъл става все по-нередовен, появяват се първите оплаквания от горещи вълни, нощно изпотяване, хронична тревожност и проблеми със съня.

Появата им е провокирана от постепенната атрофия на яйчниците и настъпващия хормонален дефицит. При тези условия вероятността от забременяване е минимална. Какво обаче сочи статистиката? Какво трябва да знае всяка жена в пременопауза, за да се предпази от нежелана бременност или за да сполучи в опитите си за планувана такава?

Banner shop

По данни на Американския Център по здравна статистика през 2014 г. в САЩ едно на всеки хиляда раждания се пада на жени в напреднала пременопауза. Това показва, че забременяване по време на пременопауза е напълно възможно и при това – сравнително често събитие.

Забременяване по време на пременопауза

Особености. Най-характерната особеност на бременността в периода на пременопауза е трудното й регистриране. С естествено оредяващия месечен цикъл в много случаи бременните жени дори не знаят, че са бременни, докато не се появяват допълнителни доказателства за това.

За установяване дали прекъсването на менструацията е следствие от забременяване или от напредващата пременопауза, се назначават специализирани хормонални изследвания.

Забременяване по време на пременопауза е възможно, но крие и своите рискове за здравето най-вече на плода. Качеството на отделяните яйцеклетки в периода на пременопауза постепенно се влошава. Това повишава риска от:

  • преждевременно раждане
  • вродени малформации на плода
  • трудности с интелектуалното развитие на бебето

Забременяването по време на пременопауза крие своите опасности и за здравето на майката. Те се асоциират с характерния за пременопауза повишен риск от здравословни проблеми като:

В условията на повишения риск от тези проблеми, бременността по време на пременопауза би следвало да се следи особено внимателно.

borola
Сподели: