Горещи вълни – “охлажда” ли ги загубата на излишно тегло
Време за четене: ... минути

Горещите вълни са сред най-характерните за периода на менопауза симптоми. Най-сериозни оплаквания от горещи вълни се регистрират при жените с наднормено тегло. Клиничната практика показва, че справянето с наднорменото тегло значително облекчава проявите на този симптом.

Как регулирането на теглото “охлажда” горещите вълни през климактериума?

Поне 80% от жените в менопауза се оплакват от горещи вълни и обилно потене. При повече от половината от тях проявите са средни до тежки. Счита се, че тези оплаквания се дължат на неконтролираното отпускане на стените на кръвоносните съдове в плитките слоеве на кожата. Роля за този феномен през менопаузата има естрогеновият дефицит. Установено е, че най-сериозни проблеми с горещи вълни имат жените със затлъстяване и повишен индекс на телесна маса (ИТМ).

За овладяване на менопаузата и нейните симптоми може да допринесат храненето и видът на приеманата храна. С приема на нискокалорична храна може да се намали силата на горещите вълни и да се редуцира нощното потене през климактериума. Най-благоприятен ефект се отчита при жените, които чрез балансирано хранене успяват да се отърват от излишните си килограми. При тях се наблюдават 2 много позитивни явления:

Banner shop
  • горещите вълни се появяват в много по-лек и поносим порядък
  • проявите им изчезват в рамките на година след навлизане в менопаузата (за сравнение симптомите на менопауза при жени, които не регулират теглото си, се усещат в рамките на повече от 5 години

Как наднорменото тегло утежнява проявите на горещите вълни?

Излишните мастни депа действат като външна изолация на тялото. Обилното потене при наднормено тегло служи като реакция за поддържане на телесната температура. Горещите вълни се явяват директно последствие от затруднената терморегулация. Допълнителен проблем при жените с наднормено тегло в менопауза идва от естрогеновия дефицит. Естрогенът е основен регулатор на термодинамичните порцеси в женското тяло. Ниските му нива през менопаузата, в комбинация с изолиращото действие на излишните мастни депа утежнява проявите на горещите вълни.
За справяне с проблема са необходими комплексни мерки за компенсиране на естрогеновия дефицит и редуциране на наднорменото тегло.

За нормално тегло и справяне с топлите вълни през климактериума

При горещи вълни и други изразени менопаузални смущения може да се разчита на Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Ефектът на продукта при жени с наднормено тегло се засилва с прием на Калорекс/Calorex®. Успоредният прием допълва действието на двата продукта. От една страна се ускорява стопяването на излишните мастни депа. От друга страна, намалява силата на горещите вълни.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: