Горещи вълни – когато проблемът е във вашия термостат
Време за четене: ... минути

Горещите вълни са бреме за поне 75% от жените над средна възраст, навлезли в климактериум (същинска менопауза). Тази широка разпространеност превръща горещите вълни в най-често срещаният сред характерните за менопауза симптоми.

Горещи вълни – колко тежко е всъщност това смущение?

Скорошно американско изследване помогна да се установят няколко интересни факта относно горещите вълни:
– горещи вълни започват да се усещат още през периода на перименопауза и обикновено неудобството се засилва през същинската и постменопаузата

– средно жените са жертва на горещите вълни за период от поне 7-8 години

– 42% от жените на възраст 60-65 години описват неудобството от този симптом като много тежко, влияещо силно върху всички сфери на живота им

От какво зависи колко продължително и колко често ще усещате горещи вълни?

Основният фактор, който засилва негативния ефект и честотата на горещите вълни е натрупаният стрес. При прекомерен стрес в организма се отделя голямо количество кортизол – хормон на стреса. Той отключва цяла каскада от взаимосвързани реакции:

– кръвоносните съдове в женския организъм се свиват (настъпва вазоконстрикция)

– засилва се кръвотока през тях

– това води до покачване на телесната температура

– появява се усещането за горещи вълни като естествен отговор на тялото към повишената телесна температура

Тази естествена реакция на организма представлява вроден механизъм, чрез който женското тяло се предпазва от прегряване, т.е. тази негова особеност се разглежда като вграден органичен термостат. Обикновено той се задейства като защитна реакция, когато жената пребивава продължително време в гореща среда и в резултат се стига до по-интензивно от нормалното потене.

През менопаузата обаче механизмите на фината терморегулация на женското тяло не работят синхронизирано. Причините за това са 2 – споменатият вече стрес и настъпващият дефицит на естроген – основният регулатор на термодинамичните процеси в тялото. Именно стресът и естрогеновият дефицит нарушават дейността на женския термостат и водят до поява на горещи вълни и друг от характерните за менопауза симптоми – обилно нощно изпотяване.

Препоръки за по-лесно справяне с горещите вълни през менопаузата

За целта са необходими 2 неща:

– да се овладее стреса

– да се компенсира естрогеновия дефицит

За първото се прилагат различни техники за релаксация и подобряване качеството на живот като йога, подобряване на съня, физически упражнения и др.

За компенсиране на дефицита на половия хормон естроген като най-безопасна и изпитана мярка се препоръчва прием на фитоестрогени. Това са растителни аналози на естрогена. Като най-ефективни и с високо качество са тези, извлечени от Червена детелина (Trifollium pratense). Оптимални дози от тях се съдържат в серията природни продукти Феминорм/Feminorm®. Това е причината тези продукти да се препоръчват срещу горещи вълни, както и за овладяване на другите типични за менопауза смущения като нощно изпотяване, безсъние, тревожност, както и за намаляване на риска от остеопороза (Феминорм Остео/Feminorm® Osteo).

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: