симптоми на менопауза
Време за четене: ... минути

Много жени започват периодично да усещат характерните за менопауза симптоми години преди навлизането си в климактериума. За улеснение на всяка жена представяме най-често срещаните ранни симптоми на менопауза. Периодът, в който системно започнат да се появяват тези оплаквания, се означава като перименопауза (пременопауза).

6-те най-чести ранни симптоми на менопауза

Промени в менструалния цикъл

За много жени първият, макар и често пренебрегван, симптом на менопауза е промяната в продължителността на месечния цикъл. Менструацията може да продължава по-кратко или по-дълго или да се отличава по друг начин от обичайното. Измененията в месечния цикъл обаче не бива да се считат за задължителен знак за наближаващ климактериум. При някои жени дори при нормални условия менструацията не протича по един и същ начин всеки път. Освен това в периода на перименопауза забременяването не е невъзможно и не бива да се изключва като причина за промените в менструацията.

Banner shop

Периодични горещи вълни

В най-ранните дни на перименопаузата много жени усещат периодични прояви на горещи вълни. Именно това оплакване се посочва като един от основните признаци на предстоящата менопауза.

Чести промени в настроението

Неусетно и безпричинно се редуват тъга, щастие, тревожност, раздразнителност, гняв и др. Неконтролираните емоционални изблици често затрудняват нормалния начин на живот на жената.

Проблеми със съня

Най-често те са породени от горещите вълни или някои от останалите ранни симптоми на менопауза.

Сърцебиене и промени в сърдечния ритъм

Усещането за прескачане на сърцето е нормално състояние в този период от живота на жената.

Интимен дискомфорт и намалено либидо

Понижената дейност на яйчниците води до поява на вагинална сухота. Като естествено следствие от нея у много жени постепенно отслабва и влечението към сексуално общуване.

Изброените ранни симптоми на менопауза може да влошат значително качеството на живот на жената. Колкото по-подготвена е тя за преминаването през перименопаузата, толкова по-поносими ще са симптомите.

За по-лек преход към същинската менопауза може да се разчита на приема на Феминорм/Feminorm®. Той осигурява най-пълната комбинация от фитоестрогени за компенсиране на естрогеновия дефицит и намаляване силата на симптомите на менопауза. Подходящ е също за прием при жени с предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: