Време за четене: ... минути

Като предменструално дисфорично разстройство се определя най-тежката форма на т.нар. предменструален синдром. Този синдром засяга около 75% от жените, които имат менструация. При около 10% от тях оплакванията са достатъчно тежки, за да се определи състоянието като предменструално дисфорично разстройство.

Какво знаем за причините, водещи до предменструално дисфорично разстройство?

Все още се работи за пълното изясняване на етиологията на тежките форми на предменструален синдром. Изследванията показват пряка корелация на състоянието с хормоналните флуктуации около менструацията при жените. Счита се, че появата на предменструално дисфорично разстройство е реакция на организма на някои жени към спада в нивата на естроген в дните на месечния цикъл. Именно естрогеновия дефицит предизвиква характерните емоционални и невровегетативни смущения, които при някои жени са по-силни от нормалното.

Предменструално дисфорично разстройство – симптоми

Това състояние обикновено се диагностицира от лекар, защото тежките му прояви почти винаги карат жените да потърсят лекарска помощ. При по-леките форми на предменструален синдром повечето жени не прибягват до консултация със специалист. Такава е препоръчителна, защото на потърпевшата може да се назначи терапия за бързо справяне с проблема.
Характерните за предменструално дисфорично разстройство симптоми включват:

Banner shop
  • панически атаки
  • резки пристъпи на тревожност и генерализирано тревожно разстройство
  • силни емоционални изблици
  • безсъние
  • апатия към рутинни ежедневни дейности и навици
  • невъзможност за фокусиране на вниманието и концентриране
  • постоянно усещане за глад

Характерно е, че тези оплаквания може да се появят по време на овулацията и да продължат до 2-3 дни след началото на менструацията.

Продукти от природата за справяне с предменструално дисфорично разстройство

За компенсиране на естрогенния дефицит и за овладяване на предменструалното дисфорично разстройство може да се разчита на природната сила на фитоестрогените в състава на Феминорм/Feminorm®. Като допълнение е добре да се избягват пикантни и солени продукти, да се ограничи пушенето и консумацията на алкохолни напитки. Приемът на Феминорм може да се допълни с прием на Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Този продукт осигурява широк спектър от витамини, микроелементи и антиоксиданти, които също са необходими за овладяване на предменструалното дисфорично разстройство. При изразено безсъние, тревожност и депресия специалистите препоръчват прием на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night.

 

borola
Сподели: