предменструален синдром
Време за четене: ... минути

Характерните за предменструален синдром симптоми тормозят три четвърти от полово зрелите момичета и жени. За да се потвърди, че е налице този синдром, е необходимо в продължение на няколко поредни месеца менструацията на жената да е предшествана от поява на специфични физически и емоционални оплаквания.

Физически симптоми на предменструален синдром

Някои оплаквания имат чисто телесни прояви и влошават физическото състояние на жената. Най-често срещаните сред тях са:

  • абдоминално подуване (подут корем) – най-характерната физическа проява на предменструалния синдром
  • повишена чувствителност на гърдите, в някои случаи съпроводена от болки
  • главоболие
  • оток на крайниците

При повечето жени оплакванията отшумяват за 2-3 дни, но при по-тежки форми на предменструален синдром може да се усещат през всички дни на месечния цикъл.

Banner shop

Ментални и емоционални симптоми на предменструален синдром

Тук спадат:

  • лесна уморяемост – най-характерният ментален симптом
  • честа смяна на настроенията
  • раздразнителност
  • объркване и трудно коцентриране на вниманието

Нормално тези оплаквания също отшумяват до няколко дни след началото на менструацията. За да се постави диагноза предменструален синдром е важно както физическите, така и емоционалните симптоми да се появяват редовно с месечния цикъл и да е сигурно, че не са странични ефекти от приема на някои лекарства.

Доколко опасни са проявите на предменструален синдром?

Проявите на предменструален синдром са следствие от цикличните хормонални флуктуации в организма на всяка зряла жена. Те не бива да се разглеждат като болестно състояние, нито пък носят риск от усложнения и развитие на заболяване. Единственото негативно последствие от тях е неудобството от появата на описаните симптоми.

Кое е препоръчителното средство за справяне с менструалните смущения?

Жените, при които предменструалният синдром протича по-тежко и влошава качеството им на живот, може да разчитат на ефективна помощ от природата. За компенсиране на естрогенния дефицит и справяне с менструалните смущения благоприятно влияе приемът на фитоестрогени. Най-мощните природни аналози на женския полов хормон естроген са включени в състава на Феминорм/Feminorm®. Той помага за справяне и с физическите, и с невровегетативните оплаквания не само при предменструален синдром, но и в периода на пре- и същинска менопауза.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: