климакс при жените
Време за четене: ... минути

Горещите вълни, честата смяна на настроенията и нощното изпотяване са симптомите, за които всеки се сеща, когато говорим за климакс при жените. Но според ново проучване дамите над 50 изпитват по-често още едно неразположение – газове и неприятно подуване на корема. В следващите редове споделяме повече за стомашно-чревните смущения при менопауза.

Повече за проучването

Проучване, публикувано в списание „Menopause“, анализира данните на повече от 1000 жени. Целта на изследователския екип е да разгледат връзката между менопаузата и стомашно-чревните смущения. Резултатите установяват статистически значима зависимост по отношение на вида и тежестта на симптомите.

Резултатите показват, че жените са по-склонни да изпитват гадене/повръщане, коремна болка, диария, запек, загуба на апетит, киселини, наддаване на тегло и подуване на корема по време на пременопауза, менопауза и постменопауза.

Banner shop

Учените откриват, че расата и етноса също оказват влияние. Например, азиатките съобщават за по-малко на брой стомашно-чревни смущения с по-ниска тежест, докато неиспаноговорящите бели участнички имат по-тежка симптоматика, особено по отношение на гадене/повръщане, диария, запек и загуба на апетит. Междувременно испаноговорящите дами е по-вероятно да страдат от по-тежък запек, наддаване на килограми и подуване на корема.

Връзката между естрогените и чревното здраве, за която трябва да знаете

Хормоналните промени, които придружават менопаузата, обикновено започват преди 50-годишна възраст и се характеризират с поетапен спад в женските полови хормони – главно естроген. Той има значима роля за развитието на гърдите, регулирането на настроението и менструалния цикъл. Но естрогенът има ключова роля и за някои по-изненадващи аспекти на благосъстоянието, като здравето на костите, сърцето и кожата. Когато сте близо до менопаузата, яйчниците произвеждат по-малко естроген. Според проучването, тази промяна в нивата на женския полов хормон вероятно обяснява честотата на стомашно-чревните симптоми при дамите в климакс.

Оказва се, че има съществена връзка между естрогена и храносмилането. Преглед на 18 проучвания установява ясна зависимост между периодите на намаляване или ниски нива на яйчниковите хормони и увеличаването на стомашно-чревните симптоми, което предполага, че спирането на естрогена (и прогестерона, другият основен женски полов хормон) може да допринесе пряко или косвено за дисбаланса в стомашно-чревния тракт. Ако някога ви се е случвало да имате спешни позиви за посещение на тоалетната преди или по време на цикъл, вече сте изпитали тази негативна зависимост в действие.

Все още има доста неясноти относно връзката между хормоналното и чревното здраве. Но предходни изследвания показват, че има взаимодействие между половите хормони и микробиома. Авторите на едно изследване обясняват, че половите хормони влияят върху чревната микробиота поради участието си в микробния метаболизъм и на свой ред чревната микробиота влияе върху нивата на половите хормони.

В допълнение нивата на кортизол (често наричан хормон на стреса) също се повишават по време на климакс. Това може да предизвика скок в нивата на адреналин, което да доведе на свой ред до промени във функцията на храносмилателната система. Например, натрупването на газовете може да предизвика подуване. Възможно е храните да преминават през стомашно-чревния тракт, без да бъдат напълно разградени, което води до запек.

Природни продукти за овладяване на симптомите по време на климакс при жените

Най-успешната стратегия за по-леко преминаване през менопаузата е възвръщането на баланса в женското тяло. За целта дамите в критическа възраст могат спокойно могат да разчитат на четирите основни продукта с марка Феминорм:

  • Феминорм / Feminorm®
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео / Feminorm® Osteo

Продуктите са източник на фитоестрогени за женското тяло. Тези вещества структурно и функционално наподобяват половите хормони естрогени. Фитоестрогените действат чрез селективно свързване със специфичните естрогенни рецептори, като стимулират активността им, но не потискат производството на собствени естрогени от организма. При редовен прием хормоналните флуктуации и менопаузалните смущения се овладяват, а качеството на живот при дамите се подобрява. Всички продукти от едноименната серия са с отличен профил на безопасност и са подходящи за дълговременна употреба. Направете оптималния избор за вас в зависимост от вида и тежестта на менопаузалните оплаквания.

borola
Сподели: