горещи вълни през менопаузата
Време за четене: ... минути

Появата на горещи вълни през менопаузата е кошмар на всяка жена. Истината е, че има защо да е така. Освен че се отразяват зле на психическото здраве и понижават качеството на живот, те могат да застрашат сърцето.

Все повече проучвания откриват връзка между вазомоторния симптом и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. Опасността е реална за над 70% от дамите, които имат топли вълни в прехода към менопауза. За това предупреждават изследователи на годишната среща на Северноамериканското общество по менопауза (NAMS).

Горещи вълни през менопаузата – по-опасни, отколкото изглеждат

Големи епидемиологични кохортни проучвания и клинични изследвания стъпват на физиологична оценка на вазомоторните симптоми. Резултатите са еднозначни – горещите вълни се свързват с висок риск от болести на сърцето. Тук отваряме една скоба, че именно тези заболявания са водеща причина за леталитет при жените. Рискът от развитието им нараства прогресивно с възрастта. Особено голяма е опасността за жени, наближаващи менопауза.

Banner shop

По всичко изглежда, че дамите, които усещат чести горещи вълни, са с повече рискови фактори за сърдечни заболявания. По правило те са с високо кръвно налягане/хипертония, инсулинова резистенстост/диабет, дислипидемия. При тях е налице и повишена опасност от атеросклероза.

Специално внимание заслужава фактът, че честите или постоянни горещи вълни са предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.

По-нови изследвания свързват вазомоторните симптоми с показатели за здравето на мозъка, в т. ч. със специфични маркери за увреждане на малките мозъчни съдове.

Д-р Ребека Търстън от Питсбъргския университет в САЩ провежда интересно проучване

То изследва главните възможни физиологични механизми, които свързват вазомоторните симптоми през менопаузата със сърдечно-съдовия риск. На фокус са и клиничните последици от тази връзка. Направените заключения са добра предпоставка за преосмисляне влиянието на горещите вълни върху менопаузалните жени. „Традиционно на топлите вълни се гледа като на симптом, който въздейства негативно единствено на качеството на живот. Натрупващите се изследвания обаче показват, че оплакването е свързано с повишен риск за здравето на сърцето при жени на и над средна възраст“. Това казва д-р Търстън.

Неприятните и потенциално опасни горещи вълни през менопаузата имат не едно, а две решения през менопаузата

Феминорм / Feminorm® повлиява благоприятно по-леки топли вълни и други менопаузални оплаквания. Той съдържа всички четири изофлавона, от които женският организъм се нуждае през менопаузалния период (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин). Заради това заслужено е определян като най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар.

Феминорм Дуо / Feminorm® Duo се прилага успешно при по-тежки топли вълни и менопаузални смущения. Освен пълен набор от изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин), продуктът съдържа тритерпенови гликозиди и други естествени фитоестрогени. В момента това е най-мощният фитоестроген предлаган у нас.

Продуктите са напълно безопасни и са с отлична поносимост. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием.

borola
Сподели: