ковид менопауза
Време за четене: ... минути

Жените в менопауза изпитват утежняване на симптомите в условията на Ковид. Повече за причините и решенията за облекчаване на менопаузалните смущения във времена на коронавирус – разкриваме в следващите редове.

Ефект на пандемията от Ковид върху здравето на жените в менопауза

Времената на Ковид са трудни за всички, но засягат с особена тежест една група жени – тези, преминаващи през периода на менопауза. Проучване, цитирано от изданието Personnel Today, показва, че социалната изолация и наложените органичения водят до неминуемо утежняване на менопаузалните симптоми. Според изследването, проведено сред 2000 души, 7 от 10 жени над 40-годишна възраст са изпитали повишаване на безпокойството с настъпването на втория локдаун във Великобритания. Огромен процент от тях (около 95%), никога не са споделяли проблема на работодателя си, а 86% никога не са повдигали въпроса пред личния си лекар. Около 73% от анкетираните жени, на възраст между 45 и 54 години, споделят, че менопаузалните симптоми, като нощно изпотяване, безпокойство и тревожни мисли, са нарушили съня им в условията на Ковид. 32% от тях спят само по 6 часа, а една на 10 жени над 50 години се събужда средно по 5 пъти нощем.

Трудности, пред които са изправени менопаузалните жени в условия на пандемия

„Катастрофа за психичното здраве” – така Елизабет Кар-Елис, създателката на мащабна кампания за менопаузата в Обединеното кралство, определя ефекта на пандемията върху женското ментално здраве. Според нея, менопаузаните жени трябва буквално да „жонглират” тежките менопаузални симптоми с работата у дома, домашното обучение и загрижеността относно здравето на близките в условия на пандемия. Тя споделя още, че липсата на сън във времена на Ковид оказва най-тежко влияние. Безсънието води до нарушаване както на психическото, така и на общото здраве на жените в менопауза.

Banner shop

Подход за облекчаване на утежнените менопаузални смущения в условия на Ковид

Условията на пандемия и социална изолация неминуемо оставят своя отпечатък върху менталното и физическото здраве. Те се превръщат във фактори за усилване на менопаузалните симптоми и нарушаване качеството на живот на жените в климакс. За радост обаче, има как директно да се повлие върху менопаузалните неразположения. На помощ на жените в менопауза идва Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Продуктът е верен съюзник на жените в менопауза с изразени симптоми на безсъние, тревожност и депресия в трудните условия на Ковид. Съдържа комбинация от мощни фитоестрогени и мелатонин – биологичен хармонизатор на съня. Той поддържа нормалния цикъл сън-бодърстване, спомага за по-лесно заспиване, продължителен и качествен сън без нощни събуждания. Фитоестроените, от своя страна, са природни аналози на женските полови хормони естрогени. Те се свързват с техните рецептори и стимулират активността им. Съдействат за възстановяване на хормоналния баланс, безопасно и трайно овладяване на менопаузалните психически и физически оплаквания.

borola
Сподели: