менопауза високо кръвно
Време за четене: ... минути

Случаите на високо кръвно при жените значително се увеличават в периода на менопауза. Защо това е проблем, какви са причините и кое е решението? Отговорите ще намерите в следващите редове.

Високо кръвно при менопауза – статистика

Високото кръвно налягане е един от най-големите рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови инциденти. Нивото му на разпространение сред жените над 50 години достига около 65%. Това е доста по-високо отколкото при мъжете на същата възраст.

Процентът на засегнатите дами се увеличава с напредване на възрастта. При жените над 70 години той достига до 80%. Още по-тревожното обаче е, че близо 40% от представителките на слабия пол не са диагностицирани, а от диагностицираните едва при 30% кръвното налягане е добре контролирано.

Banner shop

Главните причини за високо кръвно при жени в менопауза

По въпроса за причините за високо кръвно налягане в менопаузалния период специалистите са разделени на три лагера. Едните смятат, че за това са „виновни“ ниските нива на естрогени, другите – високият индекс на телесна маса (ИТМ), а третите – някои видове хормоно-заместителна терапия.

Начини за контрол на високо кръвно през периода на менопауза

Внасянето на следните промени в начина на живот е важна стъпка към нормализиране на високо кръвно налягане през менопаузата:

Отслабване

Свалянето на излишните килограми повлиява благоприятно високото кръвно в критическата. Именно поради това трябва да се вземат мерки в тази посока. Формулата за успеха е спорт, здравословно хранене и Калорекс/Calorex®.

Диета с ниско съдържание на сол и мазнини

Спазването на хранителен режим с ниско съдържание на сол и мазнини е от важно значение за поддържане на кръвното през менопаузалния период в норма. Препоръчителният дневен прием на натрий да бива да надхвърля 2300 мг (1 чаена лъжица) дневно, а на мазнини – до 65 г.

Спортуване

Редовната физическа активност помага не само за поддържане на красива фигура, но за понижаване на артериалното налягане. Ето защо дамите в менопауза трябва да намерят време за спорт в своето ежедневие.

Натурална комбинация срещу високо кръвно при менопауза

Доказани наши специалисти препоръчват кръвното в менопаузалния период да се държи под контрол с приема на фитоестрогени. Това са растителни вещества, които структурно и функционално наподобяват основният женски полов хормон естроген. Приемани редовно, те възстановяват хормоналния баланс – една от основните причини за високо кръвно при жени в менопауза, и нормализират менопаузалните оплаквания.

Оптимално количество фитоестрогени се съдържат в 4-те основни продукта от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night

Изборът на продукт се определя от водещите симптоми. За да се постигне още по-добър контрол на кръвното налягане при жени в менопауза се препоръчва прием на Ентан/Entan®. Благодарение на рационалната комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин) този универсален съдов протектор спомага за стабилизиране нивата на високото кръвно в дългосрочен план.

Всички предложени продукти са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием.

borola
Сподели: