чревен микробиом менопауза
Време за четене: ... минути

Ново проучване открива, че след навлизане в менопауза настъпват известни изменения в т.нар. чревен микробиом. Това е съвкупността от микроорганизми, които обитават стомашно-чревния тракт и имат съществено значение за цялостното здравословно състояние. В следващите редове споделяме какви са причините за промените в чревната флора и до какво могат да доведат.

Чревен микробиом – как се променя при жените в менопауза?

В периода около менопауза женските полови хормони естроген и прогестерон постепенно започват да намаляват, което води до редица промени в женския организъм, съпътствани от симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, честа смяна на настроението и др. Освен с тези познати проявления, навлизането в менопауза се свързва и с промени във вида и числеността на чревните бактерии.

Ново изследване се фокусира върху връзката между климактериума и чревния микробиом. За целта учените изследват кръвни проби и изпражнения на 295 жени в пременопауза, 1027 жени след менопауза и 978 мъже, като анализират данните, свързани с чревния микробиом. Пременопаузата е период преди навлизането в същинска менопауза, който служи за адаптация на организма към преустановяването на яйчниковата функция. За същинска менопауза говорим, когато менструалното течение на жената отсъства за повече от 12 последователни месеца. Резултатите от експеримента показват, че при дамите в същинска менопауза разнообразието от микроорганизми в чревния микробиом е по-ограничено в сравнение с жените в пременопауза. Оказва се, че чревната флора при участничките в климактериум всъщност има повече сходства с тази на мъжете. Учените предполагат, че спадът в нивата на естроген и прогестерон води до намаляване в числеността на бактериите, които служат за метаболизирането на тези хормони. Вероятно това е причината разнообразието на микроорганизми в чревния микробиом да е по-оскъдно след менопауза. Необходими са още изследвания за определяне на здравните рискове, породени от тези изменения, но като цяло се счита, че организмът функционира по-добре при разнообразна чревна микрофлора.

Banner shop

Последици за здравето на менопаузалните дами от промените в чревната флора

При някои жени измененията в чревния микробиом повишават опасността от развитие на т.нар. кардиометаболитен синдром, който включва сърдечни заболявания, както и метаболитни нарушения като диабет тип 2. Проучването доказва, че дисбалансът между бактериите в чревната флора при менопаузалните дами повишава риска от високо кръвно налягане.

Предходни изследвания показват, че преходът към менопауза излага жените на кардиометаболитни рискови фактори като:

  • Нарушения на съня
  • Повишен холестерол
  • Качване на тегло
  • Повишена кръвна захар
  • Високо кръвно налягане

Овладейте менопаузалните смущения и сведете до минимум здравните рискове, породени от хормоналния дисбаланс, по напълно естествен начин

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват на дамите прием на фитоестрогени в периода на менопауза. Това са природни аналози на женския полов хормон естроген. Те наподобяват структурно и функционално естрогените. Приемът им регулира хормоналния баланс в женското тяло и повлиява положително менопаузалните оплаквания. Безспорно предимство на фитоестрогените е, че не потискат собственото производство на естрогени от женския организъм.

Оптимални количества висококачествени фитоестрогени ще откриете в 4-те основни продукта с марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Всички те са с отличен профил на безопасност. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Изберете най-подходящия за вас спрямо вида и тежестта на оплакванията.

borola
Сподели: