симптоми на преждевременна менопауза
Време за четене: ... минути

Приемът на прекомерно количество мазнини предизвиква настъпване на симптоми на преждевременна менопауза. Причината за това е, че се появява дисбаланс в чревната микрофлора, който:

  • нарушава работата на имунната система и води до генерализирано възпаление, засягащо яйчниците

Констатацията е на китайски изследователи. Резултатите от тяхното проучване са представени наскоро в сп. International Journal of Molecular Sciences.

Повече за връзката между симптоми на преждевременна менопауза и прекомерен прием на мазнини

Китайските учени идентифицират в животински модел (мишка) 5 вида бактерии, чието разпространение значително се увеличава при прекомерен прием на мазнини. Въпросните бактерии отделят токсини, които на свой ред се отразяват негативно на имунната система. Резултатът е прекалена продукция на имунни клетки (макрофаги), секретиращи провъзпалителни молекули (цитокини), които инфилтрират различни органи, в т.ч. и яйчниците. Вследствие възпалението на яйчниците основните яйчникови единици – фоликулите, преждевременно се активират и претърпяват обратно развитие (атрезия/дегенерация).

Banner shop

Силно впечатление прави фактът, че:

  • повторното балансиране на чревната микрофлора в животинския модел, за който вече стана въпрос, обръща тенденцията на преждевременно износване на яйцеклетката

Учените отбелязват, че пролиферацията на бактериите, „виновни“ за ранното настъпване на менопауза, би могло да бъде намалена с антибиотични средства. По думите им обаче, ако жените продължат да прекаляват с мазнините, в чревната микрофлора отново ще настъпи дисбаланс. Отделно продължителният прием на антибиотици може да причини редица здравословни проблеми при засегнатите пациентки, предупреждават изследователите.

За щастие, вече има достъпен и безопасен начин за възстановяване на баланса между бактериите в стомашно-чревния тракт

Става въпрос за лекарствен продукт с мелатонин за перорален прием, който „скъсва“ връзката между чревната микробиота и увреждането на яйчниците.

В този ред на мисли не можем да не споменем едно скорошно проучване, координирано от испанския учен д-р Ян Тесарик. То е публикувано в Journal of Molecular Sciences и подчертава противовъзпалителните и имуномодулиращи ефекти на мелатонина при хората.

По думите на д-р Тесарик мелатонинът е в състояние да прекъсне обвързаността между генерализираното възпаление и яйчниците. „Мелатонинът няма значителни странични ефекти дори при прием на високи дози и има лесен и удобен начин на приложение (перорално). Смятам, че трябва да се вземе предвид като средство за профилактика и лечение на жени с генетична предразположеност за ранна менопауза“. Това казва в заключение д-р Тесарик.

Българските жени, при които неприятните симптоми на преждевременна менопауза са налице, могат да разчитат на помощта на…

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на естествени фитоестрогени на пазара у нас. Всяка растителна капсула съдържа 250 mg стандартизиран екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense), съответстващ на 20 mg изофлавони. Тук е мястото да подчертаем, че:

  • продуктът съдържа всички 4 необходими изофлавона (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин), а соята – само един.

Най-новите научните данни доказват, че четирите изофлавона трябва да се приемат заедно за оптимален ефект.

Редовният и продължителен прием на продукта се свързва с:

  • компенсиране на естрогенния дефицит, довел до менопаузата, и овладяване на менопаузалните прояви

Продуктът е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Наличен е във всяка аптека. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: