ранна менопауза
Време за четене: ... минути

Благодарение на множество клинични проучвания учените са установили редица фактори, които провокират ранна менопауза. Сред тя се открояват тютюнопушенето, нерационалната диета и прекомерният стрес. Всички те ускоряват настъпването на естрогенен дефицит, а оттам и навлизането в менопауза.

Ранна менопауза – генетична зависимост

На миналогодишната среща на Американската асоциация по репродуктивна медицина е отделено специално внимание на един често подценяван фактор. Това е генетичната предразположеност към ранна менопауза.
Много жени, при които менопаузата настъпва преждевременно, носят специфични гени, които кодират този феномен. Те са унаследени от майките им, които също са били засегнати от ранна менопауза. Тази група жени трябва да избягват влиянието на останалите фактори, ускоряващи настъпването на менопауза, и да се погрижат за компенсиране на естрогенния дефицит в по-ранен етап от живота си.

BRCA1 и BRCA2 – гените кодиращи ранната менопауза

Менопаузата настъпва средно на 51-годишна възраст. Американските учени са установили, че при жените, които носят 2-та специфични гена BRCA1 и BRCA2, менопауза настъпва около 48-годишна възраст. В комбинация с редовно тютюнопушене носителството на тези 2 гена води до още по-ранна менопауза, настъпваща около 45-годишна възраст.

Banner shop

Проучване сред 1.7 милиона жени в САЩ показва още, че фактори като хронични възпалителни заболявания като псориазис и артрит също може да провокират ранна менопауза. Жените, страдащи от подобни заболявания и носителки на посочените гени, са от 2 до 5 пъти по-застрашени от ранна менопауза.

При жените, които носят двата гена, дори да не страдат от хронични заболявания, ранното навлизане в менопауза е провокирано от преждевременно редуциране функционалността на яйчниците и спад в нивата на естроген. Компенсирането на естрогенния дефицит е ключова стъпка за овладяване на ранната менопауза, облекчаване на симптомите и намаляване на риска от усложнения.

Ранна менопауза – овладяване и превенция

Ефективен начин за компенсиране дефицита на естроген е приемът на фитоестрогени. Това са природни аналози на естрогена с растителен произход. Мощни фитоестрогени за превенция и овладяване на ранна менопауза осигуряват продуктите Феминорм/Feminorm® и Феминорм Дуо/Feminorm® Duo. Те се препоръчват като ефикасно средство за овладяване съответно на леки и по-тежки менопаузални смущения.

Приемът на фитоестрогени е предпочитан и безопасен начин за превенция и овладяване на ранна менопауза, особено при жени, изложени на посочените предразполагащи фактори.

borola
Сподели: