Няколко факта за остеопорозата
Време за четене: ... минути

Остеопорозата представлява заболяване, засягащо плътността на костите. Тяхната намалена плътност влияе на здравината им и повишава риска от фрактури. Остеопорозата е по-разпространена сред жените в менопауза, тъй като хормоналните промени създават условия за загуба на костна плътност. Като следствие от остеопорозата при жени над 50-годишна възраст е наблюдавана голяма честота на фатално изтъняване и фрактури.

  • Ето някои факти за остеопоротичните фрактури, предоставени от Международната фондация по остеопороза (IOF):
  • Остеопорозата причинява повече от 8,9 милиона фрактури годишно в света, което означава 25 хил. фрактури на ден или 1 фрактура на всеки 3 секунди.
  • Всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 г. възраст претърпява фрактура от остеопороза през оставащата част от живота си.
  • При жените рискът от остеопорозна фрактура е по-голям от риска от рак на гърдата, яйчника и матката взети заедно.
  • В Европейския съюз годишните разходи, свързани с остеопоротичните фрактури възлизат на 37 милиарда евро.
  • Преживяна фрактура се асоциира с 86% увеличаване на риска от следваща фрактура.
  • Бедрените фрактури водят до 20-24% смъртност още през първата година след фрактурата, като в следващите 5 години след фрактурата също е налице повишен риск от смърт в сравнение с останалата популация.
  • По-голямата част от пациентите с фрактури са нито диагностцирани,
    нито лекувани за остеопороза.
  • В годината след фрактурата 33% от болните са напълно зависими от чужда помощ.
  • На втората година след фрактурата 40% от преживелите не могат да се движат самостоятелно, 60% изискват помощ при обслужване.

Главен фактор за понижаване на костната плътност е липсата на вит. Д и естрогенния дефицит.

В тази връзка перименопаузалният период се оказва ключов за предотвратяване на фрактурния риск и остеопорозата. Ето защо различни научни колективи изследват влиянието на фитоестрогените (структурно и функционално близки до естрогените).

Феминорм Остео съдържа два мощни фитоестрогена – trifolium pratense 250 mg и cimicifuga rasemose 30 mg и витамин D. Доказано е, че фитоестрогените повлияват благоприятно костната тъкан и усвояването на калция. Допълващ ефект има витамин Д, който модулира активността на остеобластите и остеокластите. Витамин Д във Феминорм Остео осигурява абсорбцията на калций в тънките черва и натрупването му в костите.
Феминорм Остео се дозира по 1 растителна капсула дневно. По преценка на лекаря дозата може да се увеличи в зависимост от терапевтичните цели.

Banner shop
borola
Сподели: