остеопороза рискови фактори
Време за четене: ... минути

В настоящата статия ще се фокусираме върху основните рискови фактори за поява на остеопороза при жените. Преди да хвърлим светлина върху тях обаче, ще припомним какво се крие зад диагнозата „остеопороза“.

Определение за остеопороза

Костната система се обновява през целия живот. С напредване на възрастта обаче способността на организма да възстановява костната тъкан намалява. Костите стават по-крехки и рискът от фрактури се повишава. Налице е опасност от развитие на остеопороза. Това прогресиращо метаболитно заболяване на скелета се проявява с болки и скованост в ставите. Основна причина е за двигателни и костно-ставни проблеми при жените. Оставена нелекувана, може да доведе до инвалидизация.

Най-честите рискови фактори за развитие на остеопороза

Главните фактори, които повишават риска от дегенерация на костната тъкан, са:

Banner shop
  • ниските нива на естроген през климактериума пряко допринасят за постоянната загуба на костно вещество
  • оперативно премахнати яйчници – тази хирургическа интервенция провокира естрогенен дефицит, който както вече споменахме, е предпоставка за остеопороза
  • недостатъчен прием на калций – калцият е важен микроелемент, който формира основната структура на костите и подпомага обновяването на костната тъкан. Той трябва да е задължителна част от балансираното хранене през менопаузата
  • фамилна обремененост – жените, чиито майки имат остеопороза, са наследствено предразположени към заболяването
  • обездвижване и слаба двигателна активност
  • прием на определени лекарства като диуретици, стероиди и др.
  • тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол

За успешна превенция на коварната остеопороза

Пълното възстановяване на загубеното костно вещество е невъзможно. Ето защо от ключово значение при остеопороза е превенцията. Тя включва 2 основни стъпки:

1. Намаляване влиянието на рисковите фактори

2. Прием на продукти за укрепване на костната структура и спиране загубата на костно вещество

За елиминиране риска от остеопороза жените в менопауза могат да разчитат на приема на Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този продукт от фамилия Феминорм повлиява благоприятно костната тъкан. Благотворното му действие върху костите се дължи на вложения в състава витамин D. Слънчевият витамин е в своята активна форма – витамин D3 или холекалциферол. Подпомага усвояването на калция и фосфора и подобрява мускулния тонус. Ползите от Феминорм Остео не се изчерпват дотук! Благодарение на съдържащите се в състава му фитоестрогени той компенсира естрогенния дефицит. В резултат менопаузалните смущения се нормализират и качеството на живот на дамите се повишава.

Освен че е ефективен, Феминорм Остео е напълно безопасен. Не крие рискове за здравето. Има отлична поносимост. Подходящ е за продължителна употреба. Има удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптеките. Цената е достъпна, а ефектът – гарантиран!

borola
Сподели: