ранна менопауза
Време за четене: ... минути

Голяма част от жените се ориентират за предполагаемия период за навлизане в менопауза според това кога тези промени са настъпили в живота на тяхната майка или по-голяма сестра. В действителност фамилната предистория е един от основните и най-точни показатели за евентуалния период на навлизане в климактериума. Средно това се случва около 50-та годишнина от живота на жената. Но определени рискови фактори могат да повишат риска от ранна менопауза.

Фактори, които предразполагат навлизането в ранна менопауза

Тютюнопушене. В проучване от 2015 г. се установява, че както активното, така и пасивното пушене за период по-дълъг от 10 години може да отключи менопаузалните оплаквания на жената с година-две по-рано от очакваното.
Тютюнопушенето уврежда женския организъм на клетъчно ниво, а това включва и най-важните женски полови клетки – яйцеклетките. Колкото по-увредени са те, толкова по-бързо се изчерпват запасите им и толкова по-рано настъпва критическата възраст.

Стрес. Нервното напрежение и стресът се отразяват на здравословното състояние в различни направления. Стресът е потенциална причина за покачване на теглото, проблеми със съня, както и отключване на заболявания като диабет. Всички тези състояния могат да доведат до ранна менопауза.

Banner shop

Злоупотреба с алкохол. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до нередовен менструален цикъл, който в един момент просто може да спре окончателно.
Когато основните източници на калории идват от алкохол, това означава, че тялото не получава достатъчно витамини, минерали и други ценни микро и макронутриенти. Хроничният алкохолизъм може да доведе до нарушения в менструацията, преждевременно спиране на цикъла и ранна менопауза. Но дори и умерената консумация на алкохол се свързва с намаляване на яйчниковия резерв и висок риск от ранно навлизане в климактериума.

Автоимунно заболяване. Наличието на което и да е автоимунно заболяване е сериозна предпоставка за преждевременно навлизане в периода на менопауза. Това се дължи на имунната реакция на организма да атакува собствените си тъкани, включително яйчниците или естрогенните рецептори.

Качествена грижа и превенция при ранна менопауза

За да се предотврати ранното навлизане в менопауза, е необходимо да се постигне качествен контрол над естрогенния дефицит. Мощните фитоестрогени в продуктите от фамилия Феминорм/Feminorm® допринасят за плавно навлизане в периода на менопауза, без излишни усложнения. Това се дължи на способността на тези природни аналози на естрогена да възстановяват дефицита на половия хормон, който е в основата на голяма част от негативните проявления на критическата възраст.
Феминорм/Feminorm® и Феминорм Дуо/Feminorm® Duo овладяват успешно леките и по-тежки симптоми на климакса, а Феминорм Остео/Feminorm® Osteo и Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night, освен че способстват за овладяване на ранната менопауза, помагат съответно за профилактика на остеопорозата и проблемите със съня.

borola
Сподели: