след менопауза
Време за четене: ... минути

Менопаузата настъпва около 51-годишна възраст и трае средно 5-8 години. Периодът непосредствено след нея се означава като постменопауза. След менопаузата настъпват промени в женския организъм, които се асоциират с повишен риск от определени здравословни проблеми. Това означава, че през целия си живот след 56-58-годишна възраст всяка жена трябва да полага необходимите превантивни грижи. В много случаи тези грижи е добре да започнат още с първите прояви на менопаузата.

Ще посочим кои са основните заплахи пред женското здраве след менопаузата и как може да се контролира рискът от тях. Тази информация може да бъде от полза за всяка жена за поддържане на оптимално здравословно състояние след менопаузата.

4 здравни заплахи след менопаузата и тяхната превенция

Остеопороза. Намаляването на костната плътност е основно последствие от менопаузата. То води до повишаване крехкостта и чупливостта на костите като най-застрашени са бедрата, гръбначния стълб и китките. Още през пременопаузата е необходимо да се полагат грижи за поддържане плътността на костите. Те включват:

Banner shop
  • рационализиране на хранителните навици и повишаване приема на храни, богати на калций и витамин Д
  • редовно излагане на слънце за синтезиране на оптимални количества витамин Д в кожата (със съблюдаване на необходимата слънцезащита)
  • редовно умерено физическо натоварване за поддържане на мускулатурата и укрепване на скелетната структура

Затлъстяване и диабет. Забавянето на метаболизма и повишеното отлагане на мазнини са преки последствия от менопаузалните промени в женския организъм, които сериозно повишават риска от затлъстяване след менопаузата. Поне 60% от жените натрупват излишни килограми, които освен затлъстяване, провокират и диабет. Основните превантивни мерки срещу затлъстяване и диабет след менопаузата включват:

  • контролиране на апетита и приема на калории
  • поддържане на физическата активност и избягване на залежаването

Сърдечно-съдови заболявания. Статистиката сочи, че поне 50% от случаите на животозастрашаващи състояния след менопаузата са провокирани от сърдечно-съдови заболявания. Напълно в контрола на жената е тяхната превенция с мерки като:

  • контролиране на кръвното налягане и холестерола
  • поддържане здравината и еластичността на кръвоносните съдове
  • подобряване течливостта на кръвта и намаляване склонността към образуване на тромби
  • отказване на тютюнопушенето

Хронично безсъние. След менопаузата зачестяват случаите на проблеми със съня, които при повечето жени придобиват хроничен характер. От ключово значение за тяхната превенция и овладяване е поддържането на биологичния часовник и циркадния ритъм на жената, навременното заспиване и минимизирането на нощните събуждания.

Комплексно овладяване на здравния риск след менопаузата

Основна причина за поява на споменатите 4 най-чести здравословни проблеми след менопаузата е трайният дефицит на естроген. Компенсирането му е основна превантивна мярка за всяка жена след менопаузата. За целта серията природни продукти от фамилия Феминорм предлагат качествено решение.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo е първи избор за едновременно компенсиране дефицита на естроген с висококачествени фитоестрогени и набавяне на необходимото количество витамин Д за профилактика на остеопорозата.

Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night осигурява мощни фитоестрогени и мелатонин – хормонът на съня, който улеснява заспиването и помага за превенция и овладяване на безсънието.

За профилактика на затлъстяването и съдовите заболявания може да се разчита на приема на допълващите продукти Калорекс/Calorex® и Ентан/Entan®.

Природните продукти Феминорм и серията допълващи ги продукти може да бъдат в помощ на всяка жена за подобряване на общото състояние и намаляване на риска от асоциираните с менопаузата здравословни проблеми.

borola
Сподели: