безпроблемна менопауза
Време за четене: ... минути

Спазването на здравословен и балансиран хранителен режим е ключов фактор за безпроблемна менопауза. Подходящата диета се отразява благоприятно върху неприятните симптоми, характерни за този етап от живота на дамите. Такива са горещите вълни, нощно изпотяване, умора, честа смяна на настроението, напълняване и подуване на корема. За да се справят по-леко със споменатите смущения, менопаузалните дами е добре да заложат на диета, богата на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и растителни протеини. Проучване, проведено сред повече от 400 жени в менопауза показва, че тези, които наблягат на консумацията на мазни и сладки храни имат по-сериозни менопаузални оплаквания. В следващите редове споделяме кои продукти попадат в „черния списък“ след навлизане в климакс.

Преработени храни

В тази категория попадат основно пакетираните храни, колбасите и сладкишите с добавена захар. Те не са подходящи за ежедневна консумация, особено за жените в менопауза. Причината е, че част от съставките им водят до задържане на вода, подпухване и подуване на стомаха. Също така прекомерното похапване на изброените продукти е предпоставка за наддаване на излишни килограми. Наднорменото тегло от своя страна повишава риска от развитие на някои състояния като високо кръвно налягане, диабет и метаболитен синдром.

Пикантни храни – пречка за преминаването през безпроблемна менопауза

Консумацията на люти храни и подправки обикновено води до повишено изпотяване, зачервяване и загряване на тялото. Горещите вълни са мъчителен симптом на климактериума и прибавянето на пикантни продукти в менюто е възможно да ги утежни.

Banner shop

Мазни меса

Тук попадат тлъстите меса и салами. Счита се, че прекомерната консумация на мазнини може да се отрази негативно върху хормоналния баланс на женското тяло, обостряйки проявите на менопауза. Причината е, че понижават нивата на серотонин, известен още като хормон на щастието. Това е предпоставка да изпитвате чувство на гняв, тъга и раздразнение.

Кофеин и алкохол

Проучване на Mayo Clinic от 2015 г. установява, че жените, които пият кафе, по-често се оплакват от горещи вълни, в сравнение с тези, които се въздържат от консумация на кофеинови напитки. Добра алтернатива за дамите в климактериум е чаят, стига да не е черен или зелен. Жените в менопауза е добре да внимават и с консумацията на алкохол, защото е възможно да влоши симптомите и е предпоставка за развитие на сериозни заболявания.

За безпроблемна менопауза се доверете на…

Феминорм/Feminorm® – изцяло природен продукт, който компенсира успешно естрогенния дефицит, характерен за периода на менопауза по напълно естествен начин. Продуктът съдържа най-мощните фитоестрогени – растителни, напълно безопасни аналози на женските полови хормони естрогени. Приемът им помага на дамите да овладеят леките менопаузални оплаквания.

Продуктът не потиска производството на собствени естрогени в организма. За постигане на оптимален ефект е препоръчителен продължителен прием. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Всички продукти от фамилия Феминорм вижте тук.

borola
Сподели: