болки при остеопороза
Време за четене: ... минути

Облекчаване на неприятните болки при остеопороза е от съществено значение за подобряване цялостното благосъстояние на страдащия. Най-засегнатите области от тялото са тези, които са изложени на по-голямо натоварване – ханша и коленете. Но немалко от хората се оплакват от болки в областта на китките и пръстите на ръцете. По-надолу в статията ще откриете няколко предложения за предотвратяване и облекчаване на болките при остеопороза. Особено полезно за дамите и като част от стратегията за поддържане на добро женско здраве.

Как да се справим с нежеланите болки при остеопороза?

Ще започнем от там, че остеопорозата е сериозно състояние, което засяга костите, правейки ги по-крехки и лесно чупливи. Често срещано оплакване е при жените в менопауза и изисква сериозно внимание и навременна консултация със специалист. Някои фактори, които водят до развитието на остеопороза, като генетична предразположеност например, не могат да се предотвратят. Но контролът върху част от предпоставките може да намали риска от развитието или да забави хода на костното заболяване.

Редовна физическа активност при наличие на болки при остеопороза

Нека го кажем така – заседналият начин на живот е враг номер 1 на костното здраве. Редовната физическа активност и подбирането на правилните упражнения при остеопороза, предотвратяват костната загуба, заздравяват костите, укрепват мускулатурата и намаляват болките. За дамите в менопауза се препоръчват тренировки със собствено тегло, упражнения за баланс, каране на колело, танци, градинарство, туризъм. Най-добре е нежния пол с болки при остеопороза да избягва дейности с голямо натоварване. При напреднал стадии на заболяването е добре да се направи консултация с физиотерапевт, за да се изработи безопасна и ефективна програма от набор упражнения.

Banner shop

Терапия ум-тяло за облекчаване на неприятните болки при остеопороза

Направени изследвания установяват, че някои видове психологическа помощ може да помогне на дамите, страдащи от остеопороза да се справят с дълготрайна болка. Затова и някои от тези терапии ум-тяло могат да ви бъдат полезни.

  • Представяне на изображения – съсредоточете се върху приятни картини, така ще се отклони вниманието ви от болката
  • Релаксация – дълбокото дишане и медитация ще отпуснат мускулите и ще се облекчи напрежението и болките при остеопороза
  • Биофийдбек – трениране на тялото за контрол над основни функции, като сърдечна честота, мускулно напрежение и болка
  • Разговор със специалист – когато болката причинява емоционален стрес и депресия. Терапевтът може да ви помогне да се справите с този аспект на заболяването, което може да улесни и овладяването на болката.

Прием на витамини и минерали за предотвратяване на болки при остеопороза

Когато говорим за витамини, минерали и костно здраве, няма как да пренебрегнем калцият и витамин D. Консумацията на млечни продукти, морски дарове и тъмнолистни зеленчуци ще осигури необходимите количества калций за тялото. А за да се усвои той добре от организма е необходим витамин D. Най-добрият източник на слънчевия витамин са разходките навън, а храните, в които се съдържа са яйца, мазна риба и някои ядки.

Фитоестрогени за овладяване на мъчителните болки при остеопороза

Феминорм Остео / Feminorm® Osteo е помощ от природата за превенция на остеопороза при менопаузалните дами. Продуктът е рационална комбинация на два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Натуралното средство е ефективно за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения, благодарение на съчетанието от мощни активни съставки. Фитоестрогените (растителни аналози на естрогена) действат благоприятно върху костната тъкан, а витамин D подобрява усвояването на калция. При редовен прием рискът от фрактури значително намалява. Продуктът действа безотказно за нормализиране на хормоналния баланс и овладяване на менопаузалните смущения като горещи вълни, нощно изпотяване, честа смяна на настроенията и др. Напълно безвреден е и се препоръчва за дълговременна употреба.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: