болки при остеопороза
Време за четене: ... минути

Едно от най-честите оплаквания на жените в менопауза са неприятните болки при остеопороза – заболяване, което прави костите по-крехки и податливи на счупване. Някои фактори, които водят до развитието на остеопороза, като генетична предразположеност, не могат да се предотвратят. Но контролът върху част от предпоставките може да намали риска от развитието или да забави хода на костното заболяване.

Рискови фактори за развитие на остеопороза

  • Наследствена предразположеност
  • Женски пол
  • Напреднала възраст
  • Хормонални промени (менопауза)
  • Заседнал начин на живот
  • Тютюнопушене
  • Някои заболявания, като ревматоиден артрит

Съвети за превенция на неприятните болки при остеопороза

Превенцията на костното заболяване е особено актуална тема за дамите, тъй като между 30-50% от тях развиват постменопаузална остеопороза. Ето какво препоръчват специалистите в грижата за костното здраве:
<ul

  • Редовна физическа активност
  • Прием на витамини и минерали
  • Отказ от вредните навици

Заседналият начин на живот е „враг номер 1“ на костното здраве. Добра мотивация за редовно практикуване на физическа активност е фактът, че упражненията предотвратяват костната загуба, заздравяват костите и укрепват мускулатурата. За менопаузалните дами се препоръчват тренировките със собствено тегло, упражненията за баланс и разходките. Най-подходящите активности ще откриете тук.

Когато говорим за витамини, минерали и костно здраве, няма как да пренебрегнем калцият и витамин D. Консумацията на млечни продукти, морски дарове и тъмнолистни зеленчуци ще осигури необходимите количества калций на организма. Препоръчителната дневна доза от минерала за хора над 50-годишна възраст е 1500 мг. А витамин D е необходим на организма за по-добро усвояване на калций. Най-добрият източник на витамин D са слънчевите бани, а храните, в които се съдържа са яйца, мазна риба и някои ядки.

Не на последно мястото експертите съветват дамите в менопауза да се откажат от вредните навици като тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол. Никотинът в цигарите намалява нивото на естроген в женския организъм, което вреди на костното здраве и засилва неприятните болки при остеопороза. А под влияние на алкохола в спиртните напитки рискът от падане и фрактури нараства.

Banner shop

Защо превенцията е толкова важна?

Както поддържането на мозъка активен може да предотврати когнитивния спад, така и грижата за костното здраве намалява риска от развитие на остеопороза. Това заболяване е водещата причина за костни фрактури при жените след менопауза и при по-възрастните мъже. Най-често фрактурите са на бедрената кост, китките или гръбначния прешлен. Обикновено причина за счупванията е падане, но в напреднал стадий на заболяването костите са толкова слаби, че фрактура може да настъпи при спъване, кашляне, навеждане. Фрактурите в напреднала възраст се отразяват значително върху качеството на живот, защото възстановяването отнема повече време. Например фрактурите на тазобедрената става могат сериозно да ограничат подвижността и да се наложи асистенция за извършването на ежедневните дейности.

Фитоестрогени за овладяване на мъчителните болки при остеопороза

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo е помощ от природата за превенция на остеопороза при дамите в постменопауза. Продуктът е рационална комбинация на два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Натуралното средство е ефективно за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения, благодарение на съчетанието от мощни активни съставки. Фитоестрогените (растителни аналози на естрогена) действат благоприятно върху костната тъкан, а витамин D подобрява усвояването на калция. При редовен прием рискът от фрактури значително намалява. Продуктът действа безотказно за нормализиране на хормоналния баланс и овладяване на менопаузалните смущения като горещи вълни, нощно изпотяване, честа смяна на настроенията и др. Напълно безвреден е и се препоръчва за дълговременна употреба.

borola
Сподели: