влагалищна сухота менопауза
Време за четене: ... минути

Влагалищна сухота е проблем, засягащ физическото и емоционалното здраве на жените в менопауза и постменопауза. На какво се дължи появата му и какво е решението? По тези важни въпроси ще поговорим открито в следващите редове.

Повече информация за влагалищната сухота

Влагалищна сухота може да засегне жени от всички възрасти. Най-често проблемът се наблюдава при менопаузалните и постменопаузалните жени между 51 и 60-годишна възраст. В този период, тялото на жената претърпява различни промени, провокирани от климактериума. Яйчниците спират да произвеждат яйцеклетки и нивата на естрогените започват прогресивно да намаляват. Естрогените са женските полови хормони, отговорни за регулацията на месечния цикъл и бременността. Под влияние на техния естествен спад, вагиналните стени губят еластичност, започват да изтъняват и да се лубрикират по-малко. Състоянието носи медицинското название вагинална атрофия. В резултат на него, жените в климакс изпитват влагалищна сухота.

Менопаузата обаче, не е единствената причина за поява на вагинална сухота. Проблемът е често срещан и при пременопаузални жени с нисък естроген. От него могат да пострадат и жените, преминали операция за отстраняване на яйчниците или химиотерапия. Обикновено те изпитват тежки менопаузални симптоми, поради загубата на хормони.

Banner shop

Признаци за влагалищна сухота в периода на менопауза

Изтъняването на стените на вагината я прави податлива към нараняване по време на сексуален контакт и повишава риска от вагинални инфекции. Дори лекото триене при полов акт или спортуване може да причини болка, дискомфорт, като сърбеж и парене, и леко кървене. Болезненият сексуален акт се нарича диспареуния и често нарушава интимния живот на жените в климактериум. Той нанася щети и върху емоционалното им състояние. Допринася за загуба на самочувствие, сексуално желание и затруднения при постигането на сексуално удоволствие. Облекчаването на симптомите на влагалищна сухота, от своя страна, съдейства за повишаване на либидото, подобряване на половия живот и цялостното здраве.

Правилният природен подход за справяне с влагалищната сухота през климактериума

Критическата възраст е не лек период. За да преминете през климактериума в добро здраве и с високо самочуствие, се доверете на Феминорм Дуо/Feminorm® Duo.

Продуктът от известната природна линия Феминорм е помощно средство за справяне с вагиналната сухота и останалите смущения, породени от менопаузата. Доказаният му ефект се дължи на мощна комбинация от два фитоестрогена – екстракти от билките Червена детелина и Сребърна свещичка. Фитоестрогените са растителни аналози на женските полови хормони естрогени. При прием се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират активността им. По този начин възвръщат хормоналния баланс в женския организъм и спомагат за облекчаване на менопаузалните симптоми. С компенсиране на естрогените се поддържа доброто здраве и се предотвратяват възможни усложнения с напредване на възрастта.

За още по-силен ефект срещу вагинална сухота, експертите съветват жените да комбинират продукта с Лактобор Интим /Lactobor® Intim вагинален гел. Той подпомага вагиналната микрофлора и съдейства за естествено овлажняване на влагалището.

borola
Сподели: